dilluns, 5 d’octubre del 2015

PORTALS DEL CARRER DEL POU. GRANYENA DE SEGARRA. LLEIDA. CATALUNYA

Estava convocat, en tant que soci numerari de l’Associació guimera.info a les 11:00 a Guimerà, i sortia de casa cap a les 8:00 , per poder començar el meu ‘ recorregut’ aturant-me a Granyena de Segarra, per fer una passejada pels seus carrers solitaris, i retratar entre altres ‘joies’ l’antic portal d'accés a la vila, situat a l´oest, i que dona pas al carrer del Portal .

Avui dia encara es conserven alguns carreus, adossats a la seva estructura arquitectònica que ens evidencien la seva integració com a part d´una muralla defensiva que protegia l´antiga vila en època medieval, esdevenint un clos murallat.


Es tracta d´un portal adovellat d´arc de mig punt i bastant malmès per l´erosió dels seus carreus. Al seu costat dret exterior, encara hi ha alguns carreus afilerats,tot insinuant la presència de muralla. Per la cara interior del portal, encara resten, part de les frontisses que aguantaven una porta de fusta que servia de protecció defensiva i tancament de la vila. A pocs metres d' aquest portal, dins el carrer del Portal, ens trobem amb un pas cobert estructurat a partir de dos portals apuntats i coberta interior adintellada.

Granyena de Segarra, la comarca de la Segarra, i fins en bona part la província de Lleida, son ‘espais desconeguts’ per bona part dels catalans que viuen a la vora del mar.

Us sorprendrà descobrir aquestes terres del ‘ forat negre’, dissortadament i alhora, plenes d’història, i quasi orfes de la presència humana; si algun dia tenim un govern ‘decent’ a aquest greu problema de la despoblació de les comarques centrals se li haurà de trobar un desllorigador.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada