dilluns, 5 d’octubre del 2015

ESGLÉSIA DE SANT JOAN DE CABESTANY. MONTOLIU DE SEGARRA. LLEIDA. CATALUNYA

Estava convocat, en tant que soci numerari de l’Associació guimera.info a les 11:00 a Guimerà, i sortia de casa cap a les 8:00 , per poder començar el meu ‘ recorregut’ que em portaria entre altres llocs a Cabestany, agregat de Montoliu de Montoliu de Segarra.

Quan al topònim, l’ Albert Turull, en el seu treball, Els topònims de la Segarra, diu ; sembla admès que el nom de Cabestany és una aglutinació de les paraules cap i estany, amb el sentit de cap de l´estany. Ara bé, el fet que aquest poble segarrenc no es trobi vora un estany, ni actualment ni en temps pretèrits, i sobretot, l´existència d´una important vila homònima al Rosselló i d´un poblet al Pallars, fa pensar en un trasllat toponímic en època medieval.


De l’església situada a la plaça del mateix nom, dins del nucli urbà del poble, ens diu la descripció de patrimo i Gencat; . l´edifici se´ns presenta de planta rectangular, d´una sola nau, capçalera plana i coberta exterior a doble vessant. A la façana principal s´obre la porta d´accés d´arc de mig punt adovellat amb treball bisellat, de guardapols motllurat. Destaquem, també el treball en relleu esculpit d´una creu de l'ordre de l´Hospital a la clau d´arc d´aquesta porta d´accés. Reformes posteriors van alterar l´estructura de la primitiva església, com podem veure a la seva capçalera, amb annexió de la sagristia l´any 1637, data que apareix incisa a la llinda d´una finestra de la mateixa. Finalment, corona aquesta façana principal, un campanar d´espadanya de dos ulls i una petita obertura, acabada en arc de mig punt monolític a la part superior, centrada al mig dels dos ulls de campanes. L´obra presenta un parament paredat amb presència de carreus de pedra del país, a les obertures i cantoneres de les façanes d´aquesta església.

Cabestany , la comarca de la Segarra, i fins en bona part la província de Lleida, son ‘espais desconeguts’ per bona part dels catalans que viuen a la vora del mar.

Us sorprendrà descobrir aquestes terres del ‘ forat negre’, dissortadament i alhora, plenes d’història, i quasi orfes de la presència humana; si algun dia tenim un govern ‘decent’ a aquest greu problema de la despoblació de les comarques centrals se li haurà de trobar un desllorigador.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada