dilluns, 9 de febrer del 2015

SANT ANDREU DE CASTELLVELL, ARA DE LA TORRE TAVERNERA. VALLROMANES. VALLÈS ORIENTAL

Retratava al Josep Olivé Escarré , a la portalada i a l’absis d’aquesta capella, advocada a Sant Andreu, històricament dita del’ Castellvell’, i més coneguda avui, com Sant Andreu de la Torre Tavernera, la descripció ens diu que és un edifici d'una sola nau rectangular coberta amb volta de canó seguit, coronada al costat de llevant per un absis semicircular cobert amb una volta de quart d'esfera. La façana és coronada per una petita espadanya sense campana i per quatre pinacles de base quadrada.



L'entrada a l'absis es fa a través d'un arc triomfal. Tot l'interior de l'ermita és enguixat. A la dreta de la nau es troben dues petites fornícules amb arc conopial: l'una, al costat de l'absis, serveix per a protegir els llibres, mentre que l'altra, una mica més gran i al mig de la nau, no té cap funció específica. Les obertures a l'exterior s'han resolt amb dues finestres de doble esqueixada, una a cada costat de l'absis, fetes amb pedres regularment tallades i coronades amb un arc de mig punt. La porta d'entrada es troba a ponent i està aixecada per quatre esglaons, segurament es va obrir l'any 1718 en el marc de la rehabilitació de la Torre Tavernera feta per Oleguer d'Ardena Taverner i Montornès, en general poc fidel a l'estil original. A cada costat de la llinda es poden veure els escuts que sembla que corresponen als Montornès. A la façana de migdia s'endevina clarament la porta original, però es troba tapiada. L'aparell s'ha fet amb còdols i maons rejuntats amb morter, sobretot la part de dalt de l'edifici, però també els contraforts de la paret de tramuntana on, a més, s'han col•locat carreus escairats.

La imatge de sant Andreu que dóna nom a la capella fou traslladada a principis de segle XX (1912-13) a la casa Bru de Teià, propietat de Petra Duque de Estrada y Moreno, marquesa consort d'Alba de Liste, casada amb Mariano Téllez-Girón y Fernández de Córdoba.

Havíem visitat aquest indret l’agost de l’any 2009
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2009/08/sant-andreu-de-torre-tabernera-o-de.html

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada