divendres, 6 de febrer del 2015

CAN BORDOI I LA CAPELLA DE SANT CRISTÒFOL. LLINARS DEL VALLÈS

Retratava al Josep Olivé Escarré, davant d’aquest magnífic edifici de planta rectangular amb coberta composta, que va fer aixecar a principis de segle XX, Josep Comas i Masferrer (Barcelona, 4 de juliol de 1842 - 2 de juny de 1908) ; ens diu la fitxa tècnica que consta de planta baixa, pis i golfes. Del centre sobresurt una torre quadrada amb coberta a quatre vessants i garites en els vèrtex. De la façana principal sobresurt una galeria vidriada amb coberta plana que serveix com a balcó en el primer pis. Les obertures tenen una disposició simètrica.


Al costat se situa l'antiga masia, de composició clàssica, que actualment s'ha convertit en masoveria.


Capella Edifici aïllat de planta rectangular. Capella de nau única precedida per un porxo d'una alçada inferior. Ambdós cossos estan coberts amb teulada a doble vessant. El porxo té l'accés per una obertura d'arc de mig punt que segueix un ritme amb les altres obertures laterals. Tot l'edifici està envoltat d'un sòcol de pedra. Té alguns elements decoratius de caire gòtic. Mirador Element arquitectònic aïllat, situat al jardí, en un desnivell del terreny a la cantonada de la tanca de l'edifici.És de planta circular i s'aixeca per damunt de la tanca, s'hi accedeix per una escala adossada a la paret del mirador i pren forma corba. Aquest està cobert per una teulada irregular amb forma de paraigües i sostinguda per quatre pilars metàl•lics. La tanca de la casa és de ferro forjat amb formes ondulades que donen sensació de moviment.


Cavalleries Edifici aïllat de planta en forma de L. Té un cos davanter més baix, de planta baixa i un cos al darrera amb un pis. La coberta és composta. Sobresurten dues torres, una de planta circular i l'altra de planta poligonal amb coberta de pavelló, situada a l'angle. Ambdues torres són fetes de totxo vist i les seves obertures són d'arc de punt rodó i arcs apuntats. Té quantitat de portes que donen accés a les antigues quadres de cavalls.

Llegia que s’atribueix l conjunt a l'arquitecte Marcel•lià Coquillat i Llofriu (Elx novembre de 1865 - Busot, 28 de desembre de 1924) , perquè existeix el plànol d'u element arquitectònic del jardí no construït, però signat per ell. Tot el conjunt és d'una homogeneïtat estilística que fa pensar en un sol autor.

Demanaré al Valentí Pons Toujouse , autor del bloc MODERNISME ; http://vptmod.blogspot.com.es/ el seu parer en tant que ‘expert’.

Demanava al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) l’advocació de la Capella, si no és que parlem de Sant Cristòfol, situada fora del clos de la casa, i alguna imatge.


Em confirmava l’advocació de Sant Cristòfol, de Can Bordoi ( antigament Masia Comas ), i m’adjuntava una fotografia de l’interior datada el 6-V-1984


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada