dijous, 12 de febrer del 2015

EDIFICI DE LES ANTIGUES ESCOLES I CASA DELS MESTRES DE L’ARGILAGA. LA SECUITA. TARRAGONA. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré, davant del Casal que tanca al costat Nord Est , la plaça Domingo del poble de l’Argilaga.


La descripció tècnica ens explica que es tracta d'un edifici de planta baixa, pis i golfes que fa cantonada. A la planta baixa hi ha la porta d'arc rebaixat i una finestra, allindada, a banda i banda. Al primer pis hi ha tres obertures rectangulars, la central és un balcó, emmarcades per una motllura ondulant de tipus modernista, a l'igual que el coronament de la façana amb una cornisa ondulada a tres nivells, el del centre més alt que els laterals. A la part superior de la façana, al centre, hi ha una petita obertura circular amb un guardapols a de forma també ondulant. Podria ser que es tractés d'una casa anterior al modernisme, que posteriorment, a finals del segle XIX o inicis del XX hagués estat reformada.

Reprodueixo de l’enciclopèdia catalana ‘la casa modernista que hi ha a la placeta de Ca Domingo té una façana principal que presenta ornamentació vegetal, en la qual destaca l’emmarca’t de les finestres i el coronament ondulat de la cornisa. Fou seu de les antigues escoles i l’antic cafè de la població'.

L’Argilaga va tenir ajuntament propi, fins a l’any 1846 quan es creà el municipi de la Secuita per una ordre del Ministeri de Governació de la Diputació de Tarragona, i el terme adquirí la configuració actual, que inclou els nuclis que ja formaven part del seu partit judicial, les Gunyoles, Vistabella, l’Argilaga i Montbuí. Es pretenia – una vegada més – reduir així els estralls que l’estultícia i la corrupció de les elits politiques feien amb els cabals de la hisenda pública. El mal ve de lluny, oi ?.

L’Argilaga és l’única població del terme de la Secuita que forma part de la comarca natural del Gaià jussà, al costat d’Altafulla, Torredembarra, el Catllar, la Nou de Gaià, Vespella, Ferran, Tamarit, Creixell, la Pobla de Montornès, la Riera de Gaià, Renau i Clarà.

Ens agradarà tenir noticia del mestre d’obres i/o arquitecte, autor de l’edifici a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada