dimarts, 24 de febrer del 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT PERE. PALAU-SATOR. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Cercava l'església de Sant Pere de Palau-sator, que curiosament es troba situada fora de l'antic nucli fortificat de la població, a la banda de migdia, on és el darrer edifici.



La descripció tècnica ens explica; edifici d'una nau amb capelles laterals i absis semicircular. La façana principal es troba situada a ponent; s'hi obre una porta d'accés, amb dos arcs de mig punt, sense llinda ni timpà. Al centre d'aquesta façana hi ha una petita obertura d'arc de mig punt, de doble esqueixada. La nau es cobreix amb volta apuntada. El temple conserva vestigis de la seva fortificació; a la banda de migdia hi ha un mur sobrepujat amb espitlleres.

Havia retratat abans un altre ‘temple’ en aquest cas del coneixement, l’edifici de l’Ajuntament, que s’aixecava als anys 30 com escoles, i que a darreries del segle XX, s’arranjava per la nova destinació com a Casa de la Vila, quan demanava informació sobre el seu autor, em contestaven que no en tenien constància, i pel que fa al projecte de rehabilitació no n’esmentaven tampoc l’arquitecte.


L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Demanem l’ajuda dels ciutadans particulars, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de ....

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada