dilluns, 9 de febrer del 2015

LA TORRE TAVERNERA. VALLROMANES. VALLÈS ORIENTAL

Retratava al Josep Olivé Escarre, davant la façana de la torre Tavernera, de la que ens diu la fitxa tècnica ; antiga masia fortificada, rehabilitada el 1718 (data a la façana), coneguda com Casa Palau o Torre Tabernera. Segons fonts i tradició, l'edifici podria ser originari del segle XII, antigament anomenat "lo Castell Vell (en contraposició al Castell Nou, el Castell de Montornès o de sant Miquel). Edifici de façana rectangular, teulada doble vessant.


A la seva façana es troben sis plafons de 2,60 por 1,50 metres, fets de rajoles de ceràmica, a l'estil Lluís XIV, de principis del segle XVIII. Es dedueix que aquests sis quadres, per la numeració que duen, haurien d’haver format part d’una col•lecció de vint que haurien envoltat la casa.

Presenten els retrats dels propietaris : 1- Jeroni de Montornès; 2 - Guillem de Montornès; 3 - Pere de Montornès; 4- Jeroni de Montornès abans Armengol; 5 - Isabel Joana de Montornès; 6 - Miquel Joan de Taverner i de Montornès, net del darrer Jeroni. La importància d'aquesta obra rau en aquesta època, les representacions en façanes es limitaven a imatges de sants, no als propietaris, com és el nostre cas. A la façana principal hi ha una inscripció gravada en pedra "VETUS HOC CASTRUM SIVE DOMOS ANTIQUA 1.718", que permet fixar la data de l'edificació de la casa. L'edifici està rematat en un extrem per una torre de planta rodona (possiblement anterior) i compta amb diversos elements constructius que semblen correspondre a successives reformes.

El conjunt està format també per una capella, Sant Andreu del Castellvell o de la Torre Tavernera.

D’ençà de 1972 és la seu del Club de Golf Vallromanes, les e obres de restauració, i ampliació de la Casa Palau , per ubicar-hi les instal•lacions del Club, van començar l’any 1968, i van ésser dirigides per l’arquitecte Joaquín de Ros de Ramis (1911-1988).

Havíem visitat aquest indret l’agost de l’any 2009
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2009/08/sant-andreu-de-torre-tabernera-o-de.html

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada