divendres, 20 de febrer del 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT PERE. ULLASTRET. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré , al davant de la façana de l'església parroquial d’Ullastret, advocada a Sant Pere, la monumentalitat de la façana, recorda les de l’ esglésies de Sant Feliu de Boada, i Sant Esteve de Peratallada.


La descripció tècnica ens diu ; església romànica de tres naus amb capçalera triabsidal. Els tres absis són semicirculars (les absidioles poc aprofundides). Les tres naus són cobertes amb voltes de canó cada una de les quals posseïa dos arcs torals de mig punt i cornisa bisellada, elements en part destruït a les col•laterals. També són de mig punt els arcs presbiterals; les voltes dels absis són de quart d'esfera. La comunicació entre els naus era a base de tres arcs formers, de mig punt, per banda; els dos pròxims a la capçalera se substituïren per grans arcades rebaixades en època tardana. també són afegitons tardans les capelles laterals- dues al S. I tres al N.- i la sagristia, totes les quals malmeten bona part del parament romànic. Els murs exteriors són ornats amb la decoració dita"llombarda". A l'absis central hi ha grups de quatre arcuacions entre lesenes i a les absidioles aquesta distribució no hi és simètrica. Els fris d'arcuacions, molt malmès pels afegitons tardans, seguia en amb dos murs laterals. Hi ha finestres de doble esqueixada, amb arcs de mig punt extradossats, i d'altres d'un sol biaix. Al mur de capçalera de la nau central hi ha un òcul. El frontis ha estat molt reformat; la portada i el rosetó són dels segle XVII-XVIII. També tardà és, el coronament de l'espadanya i un torricó sobre l'extrem oriental de la nau central, que servia de comunidor.


L'aparell romànic, a base de aïllades de petits carreus rectangulars, bastament escairats, és característic del romànic del segle XI.

Retratava també les ‘ escoles velles’, de les que no en trobava cap informació; voldríem saber en quina data s’aixecaven, qui en va ser el mestre d’obres i/o arquitecte, i fins quan varen mantenir la seva funció ; des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); com element de reflexió,. en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i alguns son hores ara, només un trist record. Lluitem contra una inèrcia terrible, ja que des de TOTES les administracions – fins les posteriors a l’any 1978 – s’ha fet TOT EL POSSIBLE per a fer-los invisibles.


L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Demanem l’ajuda dels ciutadans particulars, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de .... Catalunya, NOMÉS ens té a nosaltres.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada