divendres, 13 de febrer del 2015

CASA SOLÉ.’ RUTA JUJOL’. ELS PALLARESOS. EL TARRAGONÈS. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarrè, davant de la casa Solé, amb porta d'accés d'arc escarser i dovelles, a la que s'accedeix per dos grans graons de pedra. Aquesta porta presenta a la dovella central un petit escut on apareix la data de construcció de la casa: 1796.


El primer pis queda emmarcat per dues finestres, que tenen un balcó al mig i l'estructura general és molt senzilla. Les golfes presenten tres finestres de proporcions considerables acabades en arcs sense motllures de mig punt. Totes les obertures de la façana estan emmarcades per una ratlleta blanca, i malgrat ara no s'observen restes de pintura a la façana, hom pensa que antigament hi podien haver hagut esgrafiats.

El més característic de la casa és la reixa de la finestra esquerra de la planta baixa, que va ser projectada per Josep Maria Jujol i Gibert, l'any 1927; fou la seva primera col•laboració amb la casa. No s'assembla gaire a les reixes de tipus gaudinià ni a la del mestre de la casa Bofarull. És possible que sigui per raons econòmiques o per qüestions de desfasament al període modernista, ja que als anys trenta comença a arrelar-se l'estil noucentista.

La reixa de la casa Solé és de forja pintada de color gris, i no massa recargolada, més aviat és de forma geomètrica. Està situada a la planta baixa de la casa, a l'esquerra de la porta, segueix estructuralment la forma de la finestra a la qual protegeix. La forma de la finestra és irregular; rectangular als costats laterals i amb forma cilíndrica a la part central. La reixa està protegida per una teuladeta àrab que sobresurt de la façana.

La casa fou restaurada per Jujol l'any 1941. El seu estat de conservació és bo.

La historiografia feixista recull amb majúscules, la ‘fredor’ amb que fou tractat Josep Maria Jujol i Gibert en el període bèl•lic pel fet de ser catòlic, i s’oblida de les incúries que va patir en los ‘ años triunfales’ pel fet de ser català.


Suggerim a l’Ajuntament dels Pallaresos que situí en cadascun dels edificis de la ‘ruta Jujol’ – dissortadament no en tenen gaires – un senyal ad hoc amb dades d’interès per als visitants/turistes, la despesa – mínima – tindrà una altíssima rendibilitat.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada