dijous, 12 de febrer del 2015

CEMENTIRI PARROQUIAL D’ARDENYA. LA RIERA DE GAIÀ. EL TARRAGONÈS. CATALUNYA.

El Josep Salvany Blanch retratava la Capella ( innominada ) d’Ardenya, i el seu cementiri parroquial l’any 1923.


Demanava al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) confirmació de l’advocació d’aquesta ‘església vella’, que va ser substituïda l’any 1764 per ‘l’església nova’ advocada a Sant Jordi.

A la pàgina de l’Ajuntament es recull en relació a la ‘Capella d’Ardenya’; es tracta d’un petit edifici, rectangular, que té annexionat un petit cementiri. La porta d’entrada és de mig punt adovellada i amb 2 impostes una mica sortints. Pel que fa a la teulada, es tracta d’una construcció sobre una bovada de volta de canó una mica apuntada, en la que es poden observar les empremtes d’una construcció sobre canyes.

L’època de construcció es situa entre els segles XII i XIII.

I pel que a l’estil de construcció, es diu; romànic amb indicis de gòtic.

La capella ha estat en procés de rehabilitació fins fa ben poc, però aquest procés encara no ha acabat. Les obres que s’han fet són: refer tota la teulada (un cop netejada la vegetació), netejar les parets interiors, enrajolar l’església amb rajoles de terracota seguint l’estil, refer totalment la sagristia i reconstruir tot el presbiteri. Falta encara, tot el treball de fusteria, ferreria i elèctric.


Del petit fossar parroquial se’n parla ‘ de passada’, i per descomptat, no hi ha una fitxa pròpia, com succeeix al fossar parroquial de la Riera de Gaià, coetani probablement d’aquest.



El ‘centralisme’ és un dels ‘pecats capitals’ que veiem sempre en els altres, Madrid, Barcelona,... i mai, mai, mai en nosaltres mateixos, oi ?.

La petita Canon IXUS que substituïa a la mítica OLYMPUS FE-100, aconseguia un resultat força satisfactori.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada