dijous, 19 de febrer del 2015

LLOC DE REPOS. EL CEMENTIRI DE LA SECUITA, I LA CAPELLA DEL SANT CRIST. EL TARRAGONÈS. CATALUNYA

Retratava el cementiri de la Secuita, en la documentació antiga Cequita (segle XII), d’origen incert, potser derivat de sèquia o de sequera, en la tesis de Pere BALAÑÀ I ABADIA. file:///C:/Users/Antonio/Downloads/4519-4605-1-PB.PDF

La façana principal té una porta allandada amb una columna coríntia a banda i banda, sobre un sòcol que rodeja l'edifici; aquestes columnes aguanten una llinda sobre la qual hi ha un timpà d'arc apuntat amb una escultura a l'interior. Resseguint l'arc, a una certa distància, hi ha una motllura amb els extrem esculpits i, tocant el vèrtex, s'obre una petita rosassa romboïdal. A la part superior hi ha un fris amb la llegenda ‘ LLOC DE REPOS ‘, i al centre, hi ha una creu.


Les obres del cementiri s'iniciaren l’any 1914 i es beneí l’any 1916; ens agradarà rebre noticia de l’arquitecte autor d’aquest fossar – normalment era l’arquitecte municipal - a l’email coneixercatalunya@gnail.com



Cal destacar-ne la capella central, que intuïm advocada al Sant Crist – en demanarem confirmació al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxciu Gavin - , obra de l'arquitecte Ramon Salas i Ricomà (Tarragona, 1848-1926), de caire neogòtic.

DEs de l'ARxiu Gavin, ens confirmaven l'advocació de la Capella del Cementiri de la Secuita, al Sant Crist.

El Tarragonès deu patir una onada de robatoris i profanacions en els seus fossars, si atenem al fet que estan tancats en la seva major part, i tenen un horaris de visita molt restringits.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada