divendres, 13 de febrer del 2015

EDIFICI DE LES ESCOLES VELLES/BELLES DE LES GUNYOLES. LA SECUITA. TARRAGONÈS. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno segon feixisme ( Dictadura del general Franco ); per fer-vos pensar, en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i alguns son hores ara, només un trist record.

M’arribava fins a les Gunyoles , etimològicament del llatí ciconiolas, ‘cigonyetes’, com es veu per les formes cecunolas (a. 979), cichoniolas (a. 992) i ceguniolas (a. 1185), citades per Balari Oríg. 243, volia retratar l’edifici construït per funcionar com escola l'any 1917, i que ser suprimida aquesta, per manca de cens escolar passà a ser teleclub i actualment és un centre sociocultural.


La descripció tècnica ens diu ; edifici de planta baixa i pis, la façana esta arrebossada i pintada, cosa que contrasta amb la rusticitat de totes les cases del poble. La planta baixa és centrada per la porta i tres finestres a banda i banda. Tota la façana presenta un cert ritme accentuat per l'esglaonament de les finestres de la planta baixa i pel coronament de la mateixa façana, al qual contribueixen les garlandes i les sanefes que emmarquen totes les obertures. El conjunt fa pensar en un edifici de regust encara modernista de transició, però, cap al noucentisme.

Ens agradarà saber qui va ser el mestre d’obres i/o arquitecte autor d’aquest edifici a l’email

coneixercatalunya@gmail.com , en aquella època es feia el cementiri de la Secuita, i almenys la capella del Sant Crist, se sap que és obra de l'arquitecte Ramon Salas i Ricomà (Tarragona, 1848-1926 ).

No hi ha en general consciència per part de les administracions, i fins dels mateixos administrats, en el fet que el patrimoni és un actiu molt valuós alhora de configurar una oferta interessant per atraure visitants.

La dada de que el REINO DE ESPAÑA encara està pitjor, consola únicament als ‘intel•lectuals de curta volada’.

1 comentari:

  1. a la Secuita hi ha una gran casa desconeguda dins a la obra de Ramon Salas i Ricomà en queda almenys la façana i es al carrer de la creu nº 4
    En diuen Cal Porta

    ResponElimina