dilluns, 2 de febrer del 2015

PONT DEL CUBILAR O DE LES CANALS. MAS DE BARBERANS. EL MONTSIÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

L’ Angelina Llop retratava el dit pont del Cubilar o de les Canals, que es troba sortint del poble de Mas de Barberans per la carretera que el comunica amb la Sènia, sobre el barranc de l'Àliga.


La descripció ens diu; pont de pedra en sec construït amb volta adovellada. Les piles del pont estan construïdes amb dos marges de pedra en sec, amb les carades enforntades i separades 1,70 metres, de 16 metres de llargada, i una alçada de fins a 0,70 metres , on comença la volta. Per cobrició hi ha una volta de canó seguit formada per lloses de pedra disposades a plec de llibre. Així, les lloses de la volta estan col•locades en filades paral•leles al marge i tanquen amb lloses a mode de clau a 1,50 metres . de terra. Als extrems de la volta, dos marges fan de contenció del pedraplenat. Donada la seva alçada, per fer còmode el trànsit són marges amb relleixos.

No s’esmenta enlloc, però és un aqüeducte que porta l’aigua de boca al poble de Mas de Barberans.

Cap dada dels autors, en un país, on tothom treballava magníficament la pedra seca, i en el que tinc una de les meves arrels familiars, la dels Vergés/Lleixà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada