dijous, 12 de febrer del 2015

ELS SAFAREJOS DE LA CASA BOFARULL. ELS PALLARESOS. TARRAGONÈS. CATALUNYA

Em preguntava la funció que tenien aquestes peculiars estructures que es podem veure des del carrer :
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/02/que-en-sabeu-daquestes-estructures-els.html

Llegia que eren els safarejos situats el costat dret del carreró que condueix a la casa pairal.


Actualment han perdut el seu caràcter originari i s'utilitzen com a hort de la casa. Estan protegits per un mur a mode de muralla, la qual està arrebossada, encara que la base de la muralla és de cantons rodats, en aquesta muralla, dissortadament no es conserva un petit banc de pedra per a descans dels caminants.

El més característic és la coberta, que té una funció únicament decorativa i que està formada per cinc cúpules construïdes a base de la unió de dos arcs parabòlics i totes elles de dimensions irregulars.

Al costat, hi ha un magatzem que degué servir per a refugi de les cavallerisses i actualment és la granja de la casa. La porta que dóna accés en aquest magatzem té un arc de mig punt i a la dovella central apareix un detall de forja, fet aprofitant antics instruments de llaurar. Al costat d'aquest magatzem i fent cantonada amb l'era de la casa trobem finestres quadrades bipartides i una finestra amb forma d'hexàgon. Per tota la façana del magatzem hi ha restes de forja o bé llums.

Us en recordeu d’allò de ‘ no te’n aniràs a dormir sense aprendre una cosa nova’ ? , a mi em succeeix TOTS ELS DIES, i en més d’una ocasió.

Ah!, son obra de l’arquitecte Josep Maria Jujol i Gibert (Tarragona, 16 de setembre del 1879 – Barcelona, 1 de maig del 1949)

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada