diumenge, 8 de febrer del 2015

EL ROURE DE PLANSECILLES D’HORTMOIER. MONTAGUT I OIX. LA GARROTXA. GIRONA. CATALUNYA

El Roberto Rubinós Gómez , publica una fotografia d’un dels roures monumentals que es conserven encara al pla el Pla de Plancesilles d'Hortmoier.


En una època en què la fusta era ‘materia primera’ per a quasi tot, els boscos d’aquesta part de la Garrotxa eren ideals per a fer-ne l’explotació, la bona fusta dels roures era molt utilitzada per la marina espanyola al segle XVIII. Segons l’ordre de 31 de gener de 1748 de Ferran VI, els propietaris de boscos no podien tallar els arbres que la marina marcava com a idonis per a vaixells, per aquest motiu els roures d’Hortmoier (per això també es coneixen com a roures del Rei) van salvar la vida, perquè estaven marcats per a fusta de vaixells, fet que posteriorment – i sortosament- no es va produir , en part per la seva situació remota i aïllada, i principalment pel declivi econòmic del Reino de España.

L’any 1988 la Generalitat de Catalunya va declarar-los arbres monumentals. http://parcsnaturals.gencat.cat/web/.content/home/coneix-nos/arbres_monumentals/arbres_monumentals_fitxes/garrotxa/roures_dormoier_i__ii__iii/am_1910901_roures_ormoier_f.pdf

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada