dimarts, 19 d’octubre del 2021

TENIU DADES DE L’AUTOR/S DE LES ESCOLES FONDALLOSA?. MALGRAT DE MAR. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA

 

El Joan Dalmau Juscafresa, em feia arribar fotografies d’aquestes escoles, de les que dissortadament hi ha una MOLT insuficient informació.






https://www.escolesfonlladosa.cat/som-escoles-fonlladosa/la-nostra-identitat/


El fundador va ser Francesc Fonlladosa i Regí, nascut a Malgrat entre 1837 i 1839. Va marxar a l’Uruguai de ben jove, lloc on conegué la seva esposa Victorina Delatreille. Més tard s’instal·laren a França i en morir la seva dona tornà a la seva vila natal, cap a l’any 1897.

http://malgratantic.blogspot.com/2015/06/francesc-fonlladosa-i-regi.html

El 9 de ge

ner de 1905, Francesc Fonlladosa demanà permís a l’Ajuntament per construir el futur col·legi. Ens agradarà tenir noticia del mestre d’obres i/o arquitecte que signava els plànols a l’email castellardiari@gmail.com

 

 Li fou concedit el permís i l’edifici dedicat a  l’ensenyament, va ser destinat per a nois.

 

El 4 de febrer de 1913, demanà a l’Ajuntament permís per edificar un edifici adjunt destinat a l’ensenyament femení.

 

A la nova construcció li va posar el nom d’Escola Delatreille en record de la seva difunta esposa. Ens agradarà tenir noticia del mestre d’obres i/o arquitecte que signava els plànols a l’email castellardiari@gmail.com


El 19 de juliol de l’any 1919 es va crear la Fundació Fonlladosa. Francesc Fonlladosa va redactar els estatuts que haurien de regir el patronat de la fundació quan ell hagués mort, fet que va passar el 30 d’octubre d’aquell mateix any.

 

Quan a l’any 1945, quan Josep Ragull i Vilaró, nascut a   Pineda el 16 de març de l'any 1906, que havia  estudiat Magisteri a l'Escola Normal de Barcelona, i que va ser mestre interí a Hostalric,  es va fer càrrec de l’Escola  Fonlladosa, es va trobar una escola amb runes degut a la devastació provocada pel conflicte bèl·lic, que s’iniciava amb l’alçament armat dels militars feixistes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, episodi criminal que la historiografia franquista, batejava com “ Guerra Civil” .  Amb molt de coratge i esforç, va començar el procés de reconstrucció.

 

L’any 1966, es va començar a parlar de la fusió de les dues escoles i quan al 1969 Josep Ragull i Vilaró va deixar la direcció a Pere Ragull i Castellà, es va fer realitat la unió de les escoles de nois i de noies, és a dir, l’Escola Delatreille i l’Escola Fonlladosa. D’aquí prové el seu nom en plural: Escoles Fonlladosa.


 La manca d’informació la constatava també en el Panteó d’aquest malgratenc il·lustre :

Panteó de Francesc Fonlladosa i Regí

https://patrimonicultural.diba.cat/index.php/element/panteo-de-francesc-fonlladosa-i-regi

https://relatsencatala.cat/relat/panteo-de-francisco-fonlladosa-regi-malgrat-del-mar-el-maresme/1047987


Ens agradarà tenir noticia del mestre d’obres i/o arquitecte que signava els plànols a l’email castellardiari@gmail.com


Farem arribar aquesta publicació, a l’Alcalde de Malgrat de Mar,  Joan Mercader Carbó,  mercadercj@ajmalgrat.cat , i assumint el compromís de refer-la si en dóna contestació a les nostres preguntes.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada