diumenge, 3 d’octubre del 2021

ESGLÉSIA PARROQUIAL D’ODELLO, ADVOCADA A SANTA MARTÍ DE TOURS. FONT-ROMEU.

 

El Vicent Miralles Tortes  publica fotografies de l’església d’Odello,  advocada a Sant Marti de Tours, a la mal dita Catalunya Nord, de la que  el Llibert Claver i Salvat , el  Joan Cruanyes i Ràfols , l’Enric Romea i Rosas , el  Maties Delcor Alexis (Palau de Cerdanya, 1919 — Montpeller, 20 d'agost del 1992) i la  Rosa Maria Asensi i Estruch, n’escriuen, a :

 https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0713801.xml


Església datable al segle XII, molt modificada; té una nau, de planta rectangular, amb un absis semicircular i un campanar de torre. L’element més interessant és la portalada, situada inicialment a migjorn i traslladada posteriorment a ponent.




La nau és coberta amb una teulada de pissarra de dues aigües. La torre és adossada a la façana N, des d’on arrenquen, anivellats, els murs d’uns edificis que envolten l’església i que oculten l’absis, del qual només es veu, des del carrer, la part superior. La torre té una coberta de pissarra de quatre aigües. Entre les modificacions apreciables, cal esmentar el canvi de situació de l’accés i l’augment d’alçada amb l’addició d’un nivell.

 

La portalada té dovelles bisellades a l’arc interior i una arquivolta estriada amb cantell arrodonit molt ample, que recolza sobre dos capitells; les columnes de fust cilíndric que sostenen els capitells recolzen directament a terra, sense base. La porta és interessant per la seva antiguitat i pel treball de la ferramenta. 




Sobre la portalada una inscripció cita dues dates, 1045 i 1861, aquesta darrera data corresponent a l’última restauració. Al davant de la portalada hi ha una reixa de ferro disposada horitzontalment damunt d’una fossa, que té per objecte impossibilitar l’entrada dels animals i especialment dels llops. Aquest reixat és anomenat trencacames.

 

 


L’accés és per sota el cor, després d’un petit atri. A l’interior s’observa la coberta de la nau, de volta de canó de perfil apuntat. Tot i que a l’interior els paraments són enguixats, encara és visible l’obertura cegada corresponent a l’antiga situació de la porta




La portada romànica, al mur de ponent, és de petites dimensions, estreta, i degut al sobrealçat del terreny del voltant, ha quedat en un nivell inferior. Els dos capitells de granit són esculpits, però molt malmesos pel pas dels anys, i recolzen, com ja s’ha dit, sobre dues columnes sense base. Els dos capitells són adornats amb caps humans i un animal rampant, que podria representar un lleó


A l’església parroquial d’Odelló es conserva una bella talla romànica de la Mare de Déu que cada estiu és portada a Font-romeu. La imatge fa 62 cm d’alçària; està asseguda en Majestat en un tron de quatre columnetes molt semblant al de Prats de Balaguer; les de la part del davant del setial són les úniques acanalades i les de darrere són llises. Tallats en bisell sobre el marxapeu del tron, descansen els peus de la Mare. Vesteix túnica i a sobre, com de costum, un gran mantell que cau sobre els genolls, no pas en tres ondulacions harmonioses com a Cornellà de Conflent o a Prats de Balaguer, sinó en plecs verticals. La túnica i el mantell són daurats. Té una incisió al cap per a sostenir una corona de metall, però primitivament, com a Prats de Balaguer, portava una corona esculpida, de la qual resta només la diadema. Tan sols alguns detalls de la posició de les mans de la Mare la distingeixen de la de Prats de Balaguer. Mentre que la mà esquerra descansa sobre l’espatlla de l’Infant, signe de protecció, la mà dreta té el palmell girat cap amunt per sostenir un objecte avui desaparegut, probablement una poma. Però aquestes poques variants no minven gens el seu hieratisme. El Nen Jesús està assegut al mig de la falda, vestit amb una túnica i un mantell que li creua fins a l’espatlla esquerra. Sobre el genoll dret, el mantell fa com una rodona força mal feta, la qual a Cornellà, trobem al genoll esquerre.



També com a Cornellà, al cap del Nen —de perfil acusadament semític— es distingeixen alguns rulls; no porta corona. La posició de la mà dreta és com la de la Mare, amb el palmell girat cap amunt. No beneeix, doncs, amb la mà, com erròniament diu Jaume Martí i Sanjaume (Batet, 12 de juny de 1872 – Alp, 7 d'agost de 1936) (1927, pàg. 37). La imatge és del segle XII. Molts testaments dels segles XIII i XIV contenen deixes consistents en diners, oli i ciris a favor seu (Martí, 1927, pàg. 37).

 https://mariatoldra.com/2018/10/14/pomell-de-goigs-del-jardi-de-maria-de-narcis-camos-1657-nostra-senyora-de-font-romeu/


És difícil de dir, en canvi, què se n’ha fet de la imatge de Santa Maria de Vià que es guardava a l’església parroquial de Santa Coloma veïna de la d’Odelló, la qual també rebia donacions testamentàries als segles XIII i XIV


En aquest món, res es perd per tothom. 


Que Sant Martí de Tours i la Marededéu intercedeixin davant l’Altíssim, perquè es faci possible la reunificació de Catalunya, alhora que s’assoleix la seva llibertat nacional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada