diumenge, 17 d’octubre del 2021

DE L’EDIFICI DE L’AJUNTAMENT DE PARETS I DE LA PARADOXA CRUEL DE MANTENIR EL NOM DE LES ESCOLES PÚBLIQUES QUE S’AIXECAVEN PER LA MANCOMUNITAT DE CATALUNYA . EL VALLÈS ORIENTAL.

 Llegia que l’edifici de l’Ajuntament es va construir l'any 1949, a partir del projecte de l'arquitecte Joaquin José Garcia de Alcañiz que era l'arquitecte oficial de l'Ajuntament de Granollers en aquella època. Ens agradarà tenir noticia del lloc i data de naixement i traspàs d’aquest arquitecte a l’email castellardiari@gmail.com 






Autor també d’altres edificis públics i privats : 

https://www.parets.cat/fitxer/798/05%20Patrimoni%20Arquitect%C3%B2nic.%20Volum%203.%20Fitxes%20055-080.pdf


Edifici d'estètica neoromànica en cantonada, aixamfranat, alineat a dos vials. L'edificació es distribueix en planta baixa, pis i dues plantes a la cantonada. La coberta és composta, els cossos laterals es cobreixen amb teula àrab amb el carener paral·lel a la façana, el cos del xamfrà a manera de torre es cobreix amb coberta plana, limitada per una barana de merlets recolzada en una potent cornisa de coronament de la torre. Les façanes estan compostes segons eixos verticals, amb finestres geminades.


La torre, de tres façanes, té un eix amb buits de proporcions verticals amb arcs de punt rodó en cada cara, on hi ha dues esquelles forjades de l'any 1863 que s'havien utilitzat a l'antiga Indústria la Linera i eren originaries de l'Església de Sant Esteve que es va cremar durant la Guerra Civil Espanyola. Les golfes de la torre compten amb un matacà defensiu.


En la planta pis destaca un balcó corregut al llarg de les tres cares amb barana de ferro forjat de brèndoles verticals. En l'eix central hi ha la portalada de mig punt adovellat que és l'entrada principal en planta baixa, presidit per un gran balconer en la planta pis i a sobre un rellotge d'agulles, fabricat per la prestigiosa marca Viuda de Angel Perea (Miranda de Ebro) i l'escut del municipi de Parets.


Les façanes són de carreus de pedra de Folgueroles (color verd-gris), els cossos laterals amb finestres de tipus neoromànic, te columnes, capitells, i aros lobulats.


Parets continua esperant l’adveniment de la “ demcraciola” , i l’aplicació de les Lleis que reconeixen a les víctimes de la dictadura franquista. 

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/la-paradoxa-de-ledifici-escolar-anterior-a-la-dictadura-franquista-de-parets-del-valles/

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2021/01/de-les-escoles-nacionals-anteriors-la.html



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada