dissabte, 2 d’octubre del 2021

IIN MEMORIAN DE L’ESCOLA DEL VILAR DEL CABÓ.. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ ETERNAMENT IN PECTORE “ DELS PIRINEUS.

L’ Helena Farràs García, publicava el 16.04.2012 una fotografia, penso que del nucli del Vilar de Cabó,  amb aquest títol “L'escola”.


Fem recerca dels edificis que havien donat aixopluc a la tasca educativa abans i en molts casos durant la dictadura.


Pensem que formen part de la  memòria històrica de les persones que van néixer i viure en aquests nuclis, i que de totes, totes, cal donar-los a conèixer.


El sostre demogràfic de Cabó s’assolia al cens de 1857 amb 680 ànimes, es tancava l’any 2020 amb 93 veïns de drets . això vol dir que no necessàriament viuen aquí - , 27 dels quals tenen residencia al Vilar.
Aquesta brutal caiguda  demogràfica, accentuava amb la victòria dels sediciosos feixistes, que promovien el que avui és coneix com “ la Catalunya buida”, i  la ESPAÑA VACIA.


Només la independència podria permetre revertir aquesta pèrdua exponencial, que costa de trobar fins en indrets que han patit desastres nuclears.


Ens agradarà tenir confirmació a l’email castellardiari@gmail.com  – en el seu cas – de que aquest era l’edifici de l’escola del Vilar de Cabó, i pr descomptat rebre imatges de l’escola de Cabó i si fos el cas del Pujal d’Organyà.


Rebia un email de la Pili CAPDEVILA, en el que em deia;


Bona nit , confirmo , aquesta foto si va ser l'escola del Vilar de Cabó, el meu pare nascut al 1944 ,i va estudiar. I anys més tard quan en tenia 27 hi va fer el banquet de la seva boda amb la meva mare.


La Mercè Casanova Obiols, afegeix ;  hi havia estudi a Cabó. Estava situat al la planta baixa d'un edifici on a sobre hi havia l'ajuntament. Es va tancar per allà als anys seixanta quan per la poca canalla que hi havia varen decidir que anessin a Organyà.


L'any dels aiguats l'edifici es va derruir i posteriorment es va edificar una casa particular. La que encara existeix és la casa de la mestra


Demanen a qui pugui conservar-ne alguna imatge d’aquell edifici ens la faci arribar a l’email castellardiari@gmail.com


Compartiu aquesta publicació amb persones, entitats, mitjans de comunicació,... 


Cabó, l’Urgell sobirà, Catalunya, us ho agrairan.

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada