dimecres, 6 d’octubre del 2021

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE BASTANIST. MONTELLA I MARTINET- EL BARIDÀ.

 El Jordi Vilá Juncá publica fotografies del  Santuari de la Mare de Déu de Bastanist que   es troba als peus del Cadí en el seu costat septentrional, a 1250 metres d'altitud, al terme de Montella i Martinez, que forma part del Baridà ,  una subcomarca de l'alta vall del Segre situada entre Sant Martí dels Castells, a l'est, i l'Estret de Mollet (el Pont de Bar), a l'oest. Està integrada per municipis de dues comarques, la Cerdanya jussana  i l’Urgell sobirà





Segons la llegenda, l'origen del Santuari es remunta al 705, quan s'hi va trobar una Mare de Déu.


 Altres fonts indiquen que la imatge de la Verge de Bastanist va ser trobada per un jove pastor al mateix lloc on es va fer l'edificació, segons conten l'any 1109.




 Els experts l'havien datat a l'entorn de 1150.


Actualment s'hi venera una reproducció de l'anterior talla policromada.

 

Per la documentació de donacions, es té notícies de l'església datades des de l'any 1322.


 A la llinda de la porta hi ha gravada la data de 1704 que va ser reedificada.


 De la seva època romànica només queda l'absis i una petita part de la nau.


Va sofrir greus danys per les tropes franceses el 1790 i el 1804 i va ser incendiada en els dies foscos que seguien a la sedició dels  militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern legítim I democràtic  de la II República,  episodi criminal que la historiografia feixista  qualificava de  “  guerra civil “  - avui,  quan una majoria de catalans, manifestin el seu rebuig  a l’actual democraciola, el discurs guerracivilista, torna a emprar-se des del Gobierno del REINO DE ESPAÑA -  , desprès de la victòria militar es va reformar novament l'any 1949.


 La imatge de la Mare de Déu del Boix, venerada fins al 1936, era romànica i desaparegué en un incendi, o almenys així ho expliquen, ja sabeu que aquest és un país de “xoriços” , oi?.




 Actualment hi ha una còpia feta l’any 1949, el més igual possible a la romànica que es va destruir el 1936. Ens agradarà tenir noticia . .L'aplec és el dia 3 de maig

   

 



Jordi Contijoch Boada.     2010.. Vista interior de l'església.


https://algunsgoigs.blogspot.com/2016/08/goigs-la-mare-de-deu-de-bastanist.html



Fotografia del Vicent Miralles Tortes, que em comentava ; la carretereta per anar a Bastanist és infame. L'última vegada que vaig voler anar a Víllec vaig haver de girar cua. No hi ha dret de tenir unes carreteres tan estretes que es fan molt difícils a l'estiu.


De forma esglaonada, ja sabeu que tenim una xarxa viaria – sobretot a les comarques pirinenques – molt abandonada per les administracions, tant la catalana , que diu que no té diners, com la del REINO DE ESPAÑA, que – als fets ens remeten – no té cap intenció de millorar la qualitat de vida d’aquelles persones que malgrat tots els inconvenients, persisteixen en voler viure en aquestes comarques. Veniu a la Vegueria “ in pectore” dels Pirineus


 Que la Marededéu  i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels armenis,   kurds,   gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits, saami, nenet, amazics, libis, ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

 A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada