dilluns, 18 d’octubre del 2021

SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DE LA PIETAT D’ULLDECONA. EL MONTSIÀ.

 

Francesc Blasi i Vallespinosa (  Valls, EL  Camp Sobirà de Tarragona , 1872 — Barcelona, Barcelonès, 1951)  retratava  entre els anys 1920 i 1930, “Ermita de la Pietat entre els arbres.



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/22678/rec/43



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecag/id/55864/


No li havia semblat interessant  al Josep Salvany i Blanch (Martorell, Baix Llobregat, 4 de desembre de 1866 - Barcelona, 28 de gener del 1929)



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/search/searchterm/ULLDECONA


I als col·laboradors de l’Estudi de Masia Catalana, no els devia donar temps d’aribar-se fins a Ulldecona.


D’aquest Santuari marià del municipi d’Ulldecona  a la comarca del Montsià, ens diu l’EnciclopèdiaCatalana;  situat al NE de la vila, als vessants sud-occidentals de la mola de Godall, sota una cinglera calcària on abunden coves i abrics, en els quals foren descobertes el 1975 per un grup d’espeleòlegs del Centre Recreatiu d’Ulldecona una notable sèrie de pintures prehistòriques del grup dit dels pintors de les serres .


 Aquestes balmes tingueren tradició eremítica (al segle XVI es retirà a la de Santa Magdalena el comanador d’Ulldecona,  Ramon Simó de Pallarès), i sembla que és d’origen també eremític el santuari de la Pietat, conegut des de la fi del segle XIII, situat també en una balma o cova.


 La devoció popular el convertí a partir dels segles XV i XVI en un important santuari, molt vinculat a Ulldecona; la imatge de la Mare de Déu era baixada processionalment a la vila en casos de pesta o de secades.


El santuari i l’hostatgeria, adossats a la roca, formen un conjunt notable d’edificacions, en la major part dels segles  XIX i XX, amb restes però,  del segle XVI.


https://www.youtube.com/watch?v=dMjxVEAXnf8


https://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/74146-lesclat-dun-poble.html


https://www.catalunyamedieval.es/ermita-de-la-pietat-ulldecona-montsia/


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=6566


Ens agradaria rebre, per afegir a aquesta publicació el text dels Goigs que es canten  a la Marededéu de la Pietat d’Ulldecona, a l'email castellardiari@gmail.com 

https://ipcite.cat/inventari/5/71



El Francesc Itarte i Vericat, em feia arribar imatges de Goigs, antics i més moderns, i decidia publicar els que s’acostumen a cantar. 




https://www.catalunyamedieval.es/ermita-de-la-pietat-ulldecona-montsia/


En els dies foscos que seguien a ‘alçament del militars feixistes,, encapçalats pe general Franco  contra el govern  LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, que  els  sediciosos bategarien com “guerra civil “ , la imatge de la Verge de la Pietat d'Ulldecona, fou cremada, i Vicent Barrera Carapuig  (Ulldecona, Montsià, 10 de març de 1907 — Ulldecona, Montsià, 1 de febrer de 1981),  realitzà, juntament amb Manuel Vericat,  la que actualment es venera.




 Una imatge prèvia realitzada pel mateix escultor es conserva a casa la seua filla , Mariló Barrera Batiste


No falten, dissortadament brètols, vàndals i altres tribus “ modernes” a Ulldecona, una de les seves darreres “gràcies” era el robatori sacríleg de la imatge de la Mare de Deu de la Pietat de la Capelleta

https://www.youtube.com/watch?v=xaB1XSn1N88


De forma esglaonada, el mal GOBIERNO del REINO DE ESPAÑA, ha fet al llarg dels anys, mans i mànigues, per evitar que Catalunya disposi d’una bona  xarxa de carreteres, i el govern de la Generalitat, més enllà dels discursos, no disposa de cabals per a fer-ho, poseu Ulldecona i el Montsià a la vostra agenda.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada