dissabte, 16 d’octubre del 2021

EL VAPOR SAMPERE I LA SEVA TORRE DEL RELLOTGE. SABADELL

 

La necessitat em portava fins a Sabadell, per recuperar-me dels efectes de la terrible caiguda que patia el dia 9.07.2021 ,  em calien els serveis dels fisioterapeutes.

 

Està clar però, que “la cabra sempre tira a la muntanya”, i amb el mòbil – encara no puc manipular la càmera fotogràfica - , retratava la torre del rellotge de la fàbrica Sampere que  va ser un dels darrers vapors construïts a la ciutat, situat en un dels eixos industrials de Sabadell. El rellotge de corda es trobava dalt de la torre i el va instal·lar el rellotger sabadellenc Salvi Uyà Armengol – ens agradarà tenir noticia del lloc i data del seu  naixement i traspàs a lemail castellardiari@gmail.com -  l'any 1913.







Llegia que va ser projectat a finals del segle XIX principis del XX per l'arquitecte Eduard Maria Balcells (Barcelona, 22 de setembre de 1877 - 4 de novembre de 1965)  .




Defineix l'eix marcat pel carrer Tres Creus i que comunicava el centre de la ciutat amb l'estació de ferrocarrils, a la vegada que conduïa cap al riu Ripoll, zona dels primitius molins i que continuava activa.


 La proximitat del transport afavorí la creació d'aquest eix industrial que formava part dels eixamples projectats per l'urbanista Francesc Daniel Molina i Casamajor (Vic, 1812 - Barcelona, 1867) , com a arquitecte provincial, va redactar el Pla d'Ordenació Urbanística de Sabadell de 1864, amb els mestres d'obres Gabriel Batllevell Tort (Molins de Rei, 24 de desembre de 1825 - Sabadell, 19 d'agost de 1910 i Josep Antoni Obradors Poch – dels que ens agradarà tenir informació del lloc i data de naixent i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com - , una de les millors obres de planificació urbanística que s'haguessin fet mai, segons l’Acadèmia de San Fernando, el Pla va ser frenat però,  pels propietaris que se sentien perjudicats per les expropiacions de terrenys concedits a les vies públiques.

http://coneix.sabadell.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=18019&Itemid=129


 El tercer eix industrial, i que sorgí també en aquesta època, fou el de la carretera de Barcelona que enllaça amb la de Terrassa.


A mitjans de la dècada del 2000 es va restaurar l'antic edifici, conservant-se l'estructura general de la nau i la torre del rellotge


Sabadell, aprofitava la pèrdua de l’activitat fabril per endegar promocions d’habitatges :

http://fitxers.sabadell.cat/urbanisme/PEPS/01_10_Arquitectura_Residencial_Urbana_Blocs_ARU_B.pdf


Ens caldria – això pensen força sabadellencs amb la màxima urgència, un pla de reindustrialització. Altrament  la suburbialització de Sabadell sembla del tot irreversible.


Intentar recuperar el pes econòmic, desapareguda la Caixa d’Estalvis de Sabadell, i sembla que  amb  el Banc de Sabadell a punt de seguir el mateix camí, sembla quasi una tasca hercúlia, oi?.  


En l’àmbit sanitari, ídem de ídem, perdíem la Clínica del carrer de la Creueta, l’Hospital Infantil del Nen Jesús, i només la “ rendibilitat econòmica” permetia recuperar el que havia estat la Clínica de l’Aliança. El resultat, una assistència sanitària molt precària, fins i tot per als sabadellencs que poden contractar una Assegurança de Salut.

 

Estic profundament decebut de l’Hospital Taulí, de la sanitat pública, i àdhuc de la sanitat privada, i més concretament d’Adeslas, i així els ho feia saber pels seus canals interiors, i ho manifesto “ urbi et orbe “.


Algú escrivia; l’últim comentari que hi ha em sobra, imagino que es tracta d’algú al que li sembla lògica la discriminació per edat en l’àmbit de la salut, ja s’ho trobarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada