divendres, 25 de setembre del 2015

SANT JAUME D’ESBLADA. QUEROL. EL CAMP SOBIRÀ DE TARRAGONA.

Llegia en relació a l’església de Sant Jaume d’Esblada, al terme de Querol, a la comarca del Camp sobirà de Tarragona ; l'església de Sant Jaume centra el nucli d'Esblada. És de planta rectangular, de nau única, absis semicircular i coberta de teula a dues vessants. L'interior es cobreix amb volta de canó i creueria, i es troba arrebossat i pintat. El cor és situat als peus, i la porta d'entrada s'obre a la façana sud.

S'hi accedeix mitjançant una escala de vuit graons. El portal està definit per un arc de mig punt, format per dovelles de pedra. A la part superior hi ha un rellotge de sol.



El conjunt es completa amb un campanar de planta quadrada, que té obertures d'arc de mig punt i coberta de pavelló.

La construcció original és d'època romànica, però al llarg dels anys ha experimentat diverses modificacions (el campanar és posterior). Segurament la data del 1914 que apareix al rellotge de sol de la façana principal correspon a obres de restauració.

Quan al topònim defensem una tesis descriptiva, l’article salat es, que s’acaba fossilitzant al substantiu blada, ‘lloc on hi ha molts arbres d’aquesta espècie

Al costat mateix de l’església de Sant Jaume, n’advertíem un exemplar magnífic.

Trobava al diccionari català valència balear :

BLADA f.


|| 1. imatge Planta acerínia de l'espècie Acer pseudoplatanus L. (Garrotxa); cast. plátano silvestre. Els carcanys son fets de plansonets com el coll del braç, de fusta blegadissa, com freixes, blades i lladoners, Scriptorium, març 1925.

Distribució i hàbitat; Al centre i sud d'Europa, així com al sud-oest d'Àsia. A la Península Ibèrica únicament en el nord: Pirineus i Cantàbria, fins al nord de Portugal. Freqüentment conreat i assilvestrat, és difícil precisar quan es tracta d'una planta espontània.

Habita en sòls frescos i profunds dels vessants i valls de muntanya, sense constituir mai formacions denses, sinó esquitxats en fagedes i altres boscos.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Hi ha una iniciativa per recuperar Esblada:
Si vols:
Venir-hi a viure, col•laborar , o estar informat del projecte ;
esblada@yahoo.es
Idoia: 630 48 57 92
https://www.facebook.com/socdepoble/posts/10202693172266380

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada