diumenge, 27 de setembre del 2015

LA CAPELLA DE SANT BARTOMEU DEL CASTELL DE SEGUER. PONTILS. LA CONCA DE BARBERÀ. TARRAGONA

M’aturava per retratar les restes de la Capella de Sant Bartomeu del Castell de Seguer, avui al terme de Pontils, a la comarca de la Conca de Barberà, província de Tarragona.


La descripció de patrimoni Gencat ens diu ; Edifici d'una sola nau, amb la capçalera plana, no diferenciada. Va cobert per una volta de canó lleugerament apuntat que arrenca directament dels murs laterals. La porta d'accés s'obre en la façana sud de l'església i és d'arc de mig punt, dovellada i bastida amb uns carreus tallats regularment en pedra saulonenca de color vermell. La resta de materials emprats en la fàbrica són molt pobres. Es tracta de pedra petita, irregularment tallada, i lligada amb morter. Aquest acabat devia fer necessari un arrebossat tant exterior com interior. La volta va ser bastida sobre una cimbre d'encanyissat i són encara visibles els senyals que aquestes van deixar en el morter.

La capella estava integrada totalment en el que era el recinte casteller.

Avui, tot plegat és un runam descurat.


Sant Bartomeu va patir un cruel martiri, que dissortadament es repeteix avui, en algunes de les esglésies que li eren dedicades.


L’any 1919, el Josep Salvany Blanch, la retratava encara en ús.

Em cridava l’atenció l’anomena’t ‘Local Social’ que em recorda un edifici escolar, ho era ?

Fem recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista :
https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/timeline/

Sou pregats de confirmar-nos – en el seu cas – la naturalesa de edifici escolar del ‘Local Social’ de Seguer, a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Catalunya us en deurà una.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada