diumenge, 6 de setembre del 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ESTEVE. ABELLA DE LA CONCA. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

L’ Àngels Pe Farras, publica una magnifica fotografia de l'Anna Coll Miralles , de l’església de Sant Esteve d'Abella de la Conca, comarca del Pallars Jussà.


La descripció ens diu ; església romànica de tres naus amb tres absis semicirculars. Els absis tenen arcs presbiterals, sense brancals, que no es reflecteixen en planta; l'absis central té un doble arc presbiteral. No té transsepte. La nau central està coberta amb volta de canó reforçada per arcs torals. La nau lateral nord ha estat paredada i l'han transformat en capelles. La coberta és de llosa en dues vessants. Exteriorment, el mur està decorat amb arquets cecs i bandes llombardes i s'obren finestres de mig punt fortament trompetades. La porta principal s'obre al mur de ponent i és un arc de mig punt amb una arquivolta en degradació. A la façana sud hi ha altre porta, de dimensions més petites i també d'arc de mig punt. A l'extrem Sud-oest s'aixeca el campanar de planta quadrada amb dos pisos de finestres dobles amb mainells. Té arcuacions llombardes a la part superior i està cobert en quatre vessants. Els murs són de carreus irregulars de pedra.

Al juny de 1972 van robar d’aquesta església el retaule "Els goigs de la Mare de déu", que va ser posteriorment recuperat; és de finals del segle XV de l'escola de Pere García de Benavarri.

El Pallars és un museu a l’aire lliure, del que no es fa la promoció que caldria, ni des de les administracions catalanes, ni de les castellanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada