dilluns, 28 de setembre del 2015

CASTELL DE SANTA PERPÈTUA DE GAIÀ. PONTILS. CONCA DE BARBERA. TARRAGONA. CATALUNYA

Ens arribàvem el Josep Olivé Escarré – que té 89 anys – i l’Antonio Mora Vergés, fins la fortificació de dimensions considerables del que fou Castell de Santa Perpètua de Gaià, avui al terme de Pontils, a la comarca de la Conca de Barberà, cal superar una mena de pont fet amb travesses de tren, que et permeti accedir al recinte emmurallat de planta allargada i irregular del Castell, que té uns 65 metres de llargada i 17 metres d'amplada , a l'interior del qual destaquen dos elements: la torre i la sala o aula, situats respectivament en els extrems est i oest del perímetre.



La torre és d'un valor patrimonial inqüestionable per tractar-se d'un dels exemples més peculiars de l'arquitectura militar preromànica de Catalunya. Construïda durant el segle X presenta una planta triangular amb els angles roms. Els dos costats més llargs foren recoberts amb un folre, bastit amb carreus, que es construí amb posterioritat per fer-los menys vulnerables. La torre tenia quatre pisos, el més alt del qual defensat amb merlets. L'accés es feia a través del primer pis mitjançant una porta adovellada de mig punt amb llinda de fusta. Té forma triangular amb punta ovalada d'uns 25 metres d'alçada i amb restes d'una reconstrucció posterior.


A l'extrem occidental i ja sobre el cingle abocat al Gaià se situen les restes d'un recinte de planta rectangular que podria haver funcionat com una aula o gran sala.


El Josep Salvany Blanch immortalitzava aquest indret l’any 1919.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada