dijous, 24 de setembre del 2015

COL•LEGI DE L’AMPARO. VILANOVA I LA GELTRÚ. EL GARRAF.

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període de la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

La Maria Engracia Soler Mestre, publica una imatge del Col•legi de l’Amparo, del que en relació al funcionament del centre, la seva promotora, Na Magdalena Miró i Alegret de Llanusa , va deixar escrit i notificat a través dels seus marmessors, que escollia la Companya de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül per encarregar-se de l’acolliment dels avis i ensenyament dels nens. Posteriorment, l’any 1880, ja va començar a funcionar l’escola, regida també per les mateixes Filles de la Caritat. Ja en el seu moment, es van signar una sèrie de contractes i escriptures segons les quals tant els Patrons de la Institució com les Filles de la Caritat se’n farien càrrec del funcionament del centre i interpretarien i desenvoluparien la voluntat de la fundadora. El 4 de desembre de 1909, la Institució fou declarada per Reial Ordre de Beneficència Particular.


Treballaven en aquest edifici ; Josep Salvany Juncosa (Vilanova i la Geltrú 24 de juny de 1825 - 1898?) maestre d’obres ; 1892: ampliació porxo pati interior i façana entrada c. de la Llibertat, Josep Font i Gumà (Vilanova i la Geltrú, Garraf, 1859 - 1922) arquitecte ; 1987: adequació estructural i d’habitabilitat, Miquel Orriols i Mas, arquitecte municipal.

La descripció tècnica ens diu ; Conjunt de dos edificis formant L, destinats a casa asil, amb pati jardí posterior que ocupa l’interior de l’illa. Edifici de dues ales de planta rectangular, compost de planta baixa i dues plantes pis. A l’ala lateral una planta tercera reculada. Cobertes a dues vessants a l’ala principal i planes a la lateral, sobresortint diferents cossos de servei. Crugies perpendiculars a façanes. Porxo i galeries posteriors. Escala de comunicació entre plantes a cada ala. Vestíbul central a l’ala principal amb volta rebaixada, arrencada d’escala i arqueria de totxo amb columna central.

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Catalunya us estarà eternament agraïda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada