diumenge, 20 de setembre del 2015

CASA PATXOT. SANT FELIU DE GUIXOLS. L’EMPORDANET. GIRONA. LLEIDA

Albert Juan Torner (Barcelona, 1872-1957), aixecava l’any (1920) en el solar on anteriorment hi havia la casa familiar dels Patxot, i per encàrrec de Rafael Patxot i Jubert (1872-1964) meteoròleg, bibliòfil i escriptor, fill d'una família d'industrials surers, un edifici de grans dimensions, que fa cantonada entre la Rambla del Portalet i el Passeig de Mar.

Consta de planta baixa i dos pisos. La façana principal, orientada al mar, presenta a la planta baixa una porta d'accés amb motllures ornamentals de tipus vegetal. Hi ha 4 obertures rectangulars a la banda esquerra i una a la dreta. El primer pis té obertures rectangulars: dos balcons d'una obertura a la banda esquerra de la porta d'accés i un cantoner amb una obertura al passeig. Al segon pis hi ha tres grans finestres seguides d'arc carpanell, centrades, i dues més petites als extrems. L'edifici es corona amb un gran plafó de ceràmica emmarcat en pedra i d'acabament sinuós a la part superior. Hi apareix un rellotge de sol amb referències astrològiques i al•legories de les feines del camp i de la mar, així com la inscripció "lo ritme van seguint les estrelles"amb la data del 1920 – únic element que podia retratar perquè la vegetació del Passeig del Mar, impedeix quasi la visió de l’edifici - .


La resta de la construcció es corona amb un gran ràfec de fusta coberta de teula amb un petit terrat on s'eleva una torratxa amb coberta de ceràmica. La façana de la Rambla del Portalet és d'una estructura similar però més senzilla. L'edifici conserva interiors d'interès, amb elements decoratius noucentistes (vidres, barana, etc ...)

Patrimoni Gencat, adjudica la ‘paternitat’ de l’obra a l’arquitecte General Guitart i Lostaló, (Gràcia, 1859 – Barcelona, 1926),autor del Nou Casino La Constància, que trobem a l’altre costat de la Rambla del Portalet, els amics de ‘Pobles de Catalunya’ l’adjudiquen a Albert Juan Torner (Barcelona, 1872-1957), en aquest moment doncs, estem dos a un, oi .

Ens agradarà rebre vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada