dimecres, 23 de setembre del 2015

IN MEMORIAM. ESGLÉSIA DE LA PURÍSSIMA SANG D’ALCOVER. EL CAMP JUSSÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

Florencio GM publica una fotografia de la que fou església parroquial d’Alcover, a la comarca del Camp jussà, a la província de Tarragona.


La descripció de patrimoni Gencat ens diu que la factura de l'edifici el situa clarament a l'època romànica, si bé hi ha divergència d'opinions respecte a la seva datació concreta. No obstant això, el criteri general és de donar com a bona la data de final del Segle XII.

La tradició popular coneixia aquesta església amb el nom de "La Mesquita", nom que ha fet suposar l'existència anterior d'un temple musulmà.

Vers la fi del Segle XV va resultat insuficient i es va fer l'església nova.

A la ‘vella’ s’hi celebrà culte fins l'any 1783.

L'any 1931 va ser declarada Monument Històrico-Artístic per ordre de Marcel•lí Domingo i Sanjuán (Tarragona, 25 d'abril de 1884 - Tolosa, 2 de març de 1939) ministre d'instrucció pública del govern de la II República.

L'edifici va resultar molt malmès en ser incendiat en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco , contra el govern LEGÍTIM de la II República, l’any 1937, es va esfondrar gairebé totalment; es van perdre - no per a tothom - retaules i talles de gran valor artístic.

Actualment s'ha recuperat com a espai urbà, obrint-se al públic l'11 de setembre de 1979

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada