dilluns, 28 de setembre del 2015

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE GRÀCIA DE LA TOSSA DE MONTBUI. L’ANOIA

Em demanaven descriure llocs de Catalunya, que havien de ser alhora , bonics , accessibles i relativament desconeguts pel gran públic, recorreguts CP [ per a Coixos i Prenyades ], en paraules del Joan Moliner i Manau –, darrer hostaler de Sant Jaume de Vallhonesta.

Pujàvem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, a la Tossa de Montbui, un dels ‘cims’ de l’Anoia Panoràmica.
Retratava – una vegada més, sempre veig nous detalls - l’església de Santa Maria de Gràcia, que f ou consagrada l’any 1032 per Oliba Cabreta (Besalú, 971 - Sant Miquel de Cuixà, el Conflent, 30 d'octubre del 1046), Abat de Santa Maria de Ripoll i Sant Miquel de Cuixà (1008-1046), fundador del monestir de Montserrat, comte de Berga i Ripoll (998-1002), bisbe de Vic (1018-1046).


La porta està orientada – com pertoca – al matí, m’havia sobtat veure que l’entrada a l’església del poble de Santa Margarida, està situada al Nord.


Exteriorment té forma rectangular amb coberta a dues vessants, a base de lloses. El portal, que es troba encarat cap a migdia, és d’arc rodó, construït amb grosses dovelles. L’arc del portal es recolza damunt d’unes cornises ornades amb temes geomètrics força erosionades pel temps. Corona el mur de ponent un campanar d’espadanya de doble arcada de construcció més tardana.


Al cantó de llevant sobresurten els tres absis construïts a l’estil llombard. Adornats amb arcuacions i lesenes, es conserven encara alguns vestigis de l’època en que aquesta àrea acollia el cementiri.


L’interior correspon al tipus basilical de tres naus en volta de canó, dividides per columnes de tres pedres cilíndriques. Es conserva la pica baptismal tallada en pedra. Les finestres de doble esqueixada complementades amb una creu al mur de ponent.


El Josep Olivé Escarré, assolia aquí la fotografia 1400 de la seva col•lecció d’indrets de Catalunya.

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/09/mare-de-deu-de-gracia-la-tossa-de.html

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/09/castell-de-montbui-santa-margarida-de.html

La Tossa de Montbui demana i necessita fer una visita sense pressa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada