diumenge, 20 de setembre del 2015

EDIFICI DE CA L’ANGLADA. MOIÀ. MOIANÈS.

Aprofitant la XV Ballada de Country, retratava el magnífic edifici de planta rectangular de la Plaça Major núm. 6 de Moià, conegut com ca l’Anglada, que tingué una gran transformació l’any 1935 quan es convertí en la seu de l’oficina local de ‘la Caixa’. Ens agradarà – ara que Moià és la capital de la comarca – tenir noticia a l'email coneixercatalunya@gmail.com del mestre d’obres i/o arquitecte autor d’aquesta ‘transformació’.


L'entrada està a la façana oest, al carrer Moragas i es limita a una petita porta que dóna accés a les plantes d'habitatge.

A la façana sud hi ha un portal que dóna accés a l'actual oficina de ‘la Caixa’, al damunt d’aquesta entrada moderna hi ha una placa commemorativa de Francesc Moragas i Barret (Barcelona, 13 de desembre de 1868 - 27 de març de 1935), fundador l’any 1904 de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis de Catalunya i Balears.


A l'angle de l'edifici que dóna a la plaça Major hi ha un escut que representava ‘idealment’ la caixa d'estalvis i pensions de Catalunya i Balears, encapçalat amb una guardiola que simula el casc de cavaller que llueixen els blasons heràldics.

Els comentaris que sentia sobre el posicionament d’aquesta entitat en relació a la consulta del 27 S, no son reproduïbles per escrit, llevat del cas que tinguis un desig incontrolable d’ingressar a la presó.

El Valenti Pons Toujouse , autor del blog MODERNISME , http://vptmod.blogspot.com.es/ em feia arrbiar un email en el que em diu que l’edifici de la Caixa de Moià és obra de l’arquitecte d'Agustí Domingo Verdaguer ( + Barcelona, 21-03-1954 )
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1922/11/12/pagina-23/32787047/pdf.html?search=Agustin%20%20Domingo%20Verdaguer


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada