dimecres, 23 de setembre del 2015

IN MEMORIAM DE L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LA MARE DE DÉU DEL ROSER DE CONILL. TÀRREGA. L’URGELL. LLEIDA. CATALUNYA

L’enciclopèdia catalana ens diu de Conill; despoblat i antiga quadra de Tàrrega (Urgell), al NW del poble de la Figuerosa, en un turó (350 metres ) al peu del torrent de Sant Gil.

Un document de 1151 diu que l'església de Conill pertanyia a la canònica de Solsona, això suposa que l’advocació primigènia va ser un altra ( no s’esmenta en aquesta referència de l’enciclopèdia ), i que el culte a la Mare de Déu del Roser, va començar en aixecar l’actual edifici l’any 1702, possiblement en el mateix lloc, i amb bona part del material de l’església original.

A la pàgina de l’Ajuntament de Tàrrega, es recull en relació a Conill , l’existència d’un antic acord de poble, segons el qual no era permès d’edificar cap més casa. Aquest fet provocà que el poble no cresqués més, i segurament, fou una de les causes que més incidiren en que Conill estigui deshabitat des de l’any 1980.


El culte a la Mare de Déu del Roser es va generalitzar a partir de l’any 1571, amb motiu de la batalla de Lepant. El Papa Pius V, instigador de l’enfrontament amb els turcs i gran devot del Roser, havia demanat que es resés el rosari i va atribuir la victòria de les tropes cristianes a la intercessió de la Mare de Déu del Roser. El 7 d’octubre es va declarar el dia del Roser a tot el món o festa universal del Roser. És a partir del final del segle XVI i durant el XVII que es produeix la gran propagació de confraries i capelles del Roser.
https://sites.google.com/site/jordipinerosubirana/temes-d-interes/temes-culte-del-roser


L’edifici cridava l’atenció al Josep Salvany Blanch l’any 1916, i també a l’Angela Llop, l’any 2014.


La descripció sembla haver suportat bé aquest 108 anys ; façana construïda a base de carreus de pedra tallada disposada en filades regulars. La porta d'entrada és allindada i està coronada per un motiu escultòric triangular. El campanar que centra i corona la façana és d'espadanya amb dos ulls. Al capdamunt s'hi adossa una creu.

L’oblit de Conill s’ha trencat aquest any 2015, esperem que sigui per a bé.

http://www.webcitation.org/6XgSHpqDg
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-comarques/un-particular-compra-el-poble-de-conill-per-instal%C2%B7lar-hi-un-centre-de-produccio-dartistes/video/5525333/
https://giliet.wordpress.com/tag/emili-vives/ç

No confondre amb la capella de la Mare de Déu del Roser de Cal Senyoret de Conill, al terme de Pujalt, a les terres de l’Anoia Sobirana.
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2013/09/capella-de-la-marededeu-del-roser.html

Ens agradarà tenir noticia de l’advocació original de l’església romànica de Conill, a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada