dissabte, 5 de setembre del 2015

QUI VA SER L’AUTOR DE LA TORRE D’ESTIUEIG DE CAN BERTRAN ?. ALELLA. EL MARESME

Visitàvem Alella el divendres 4.09.2015, plovia amb la intensitat suficient per destorbar les activitats de la Festa de la Verema, almenys en la seva Jornada Inaugural.

Retratava – amb moltes limitacions – algunes de les edificacions que habitualment s’inclouen dins dels Catàlegs de Patrimoni Cultural.


Respecte de la casa dita, Can Bertran / Vil•la Bertran, la descripció ens diu ; edifici d'habitatge aïllat als quatre vents, de planta gairebé quadrada i amb tres plantes d'alçada, que és fruit d'una transformació d'una construcció anterior introduint elements neoclàssics i historicistes, propis de l'arquitectura de finals del segle XIX. La coberta, de teula àrab a quatre aigües, és potser un dels elements més representatius i de referència per la seva visió des de bona part de l'entorn. En destaca la torre mirador que sobresurt en posició central i la cornisa amb mènsules i cresteria que embolcalla les quatre façanes i dóna unitat a tot el volum, retallant-se formant petits frontons triangulars que, alhora, reforcen la importància de l'eix central de les façanes. Aquestes estan ordenades verticalment segons tres eixos de composició, essent bàsicament simètriques -amb alguna petita irregularitat com és la porta nova oberta d'accés directe a l'escala i el cos afegit posterior amb terrat -, i horitzontalment per les cornises que separen les diferents plantes. A remarcar la decoració de caire neoclàssic de les obertures, amb els trencaaigües amb frontó triangular de les balconeres de la planta pis, i el balcó central de la façana principal, orientada a migdia, i suportat amb mènsules de pedra. La decoració de les façanes es completa amb un estuc dibuixant franges horitzontals, tret de la façana principal, més treballada, amb un esgrafiat on es reprodueix una façana carreuada. Finalment, cal destacar el barri d'entrada des de la riera, la tanca de maçoneria, el camí d'accés i el jardí que s'estén davant la casa.

Fa pensar , malpensar, l’absència de dades del mal dit Mapa de Patrimoni d’Alella, pel que fa als mestre d’obra i/o arquitectes, autors de la major part de les magnifiques Vil•les i Torres, que atorguem a la població un aire senyorial.

Ens agradarà tenir més dades d’aquest edifici a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada