dimarts, 22 de setembre del 2015

NOSTRA SENYORA DE L'ESPERANÇA. S’AGARÓ. CASTELL- PLATJA D’ARO. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Francesc Folguera i Grassi (Barcelona, 1891 - 1960) és l¡’autor d’aquest edifici delicadament neoclàssic, encara que l'autor incorpora també, elements gòtics del convent de Sant Francesc de Girona (les arcades del claustre), i dos sepulcres gòtics de forjà a l'interior del claustre. Exteriorment destaca pel foc de volums, d'entrants i sortints i pel blancor de les parets junt amb el roig de la teulada. La façana es d'una gran senzilles i tot hi essent neobarroca inclou també el mediterranisme del neocentisme. Està presidida per un conjunt ornamental de pedra on s'inclou la porta emmarcada amb volutes pilares adossades i elements florals, una fornícula buida i un rosetó circular amb elements vegetals com 2 ornamentació. La part superior sobre el frontó triangular està acabada amb una balconada que conté el campanar principal i sobre existeix una obertura amb arc de mig punt que també té una campana.


Aquesta urbanització de S’agaró, fou iniciada l’any 1924 per l'industrial Josep Ensesa i Gubert (Sarrià de Ter 1892 — S'Agaró, Baix Empordà 1981) en col•laboració amb l'arquitecte Rafael Masó i Valentí (Girona, 16 d'agost de 1880 - 13 de juliol de 1935).

El nom li donava d'un rierol proper (segueró o Sagaró).

La primera casa fou "Senya Blanca" del Josep Ensesa i Gubert , de l’any 1924, la veritable gran empenta constructiva però , no es produí fins l’any 1928 amb obres com la casa de Masó 1928, la casa Cibils 1929, l'hostal de la Gaviana 1924-34.

A la mort de Rafael Masó i Valentí es feu càrrec de l’ urbanització Francesc Folguera i Grassí (Barcelona, 1891 – 1960 ) el qual hi va fer nombroses obres: camí de ronda , l'església els banys, la disposició definitiva de l'hostal, casa Ensesa (fill)

A la seva mort l’any 1960 fou Adolf Florensa i Ferrer (Lleida, 15 de maig de 1889 – Barcelona, 14 de juliol de 1968) qui el substituí.

A S’Agaró es crea un urbanisme de l'alta burgesia amb un caràcter marcadament autòcton, i d'arrel noucentista.

L’indret és un excel•lent lloc per visitar en aquesta tardor que tot just comença.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada