dissabte, 19 de setembre del 2015

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE GERRI DE SAL. EL PALLARS SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

La Nuria Bernabeu Mira publica una fotografia de la façana de l’església parroquial de Gerri de la Sal, advocada a Santa Maria.


La descripció de patrimoni Gencat ens diu; edifici de planta basilical, de grans dimensions, la nau central molt més ample i alta que les laterals. Rematen les naus a l'est tres absis semicirculars, el central decorat amb arcuacions cegues que descansen sobre mènsules i semicolumnes adossades. Separen les naus uns pilars amb columnes adossades de forma cruciforme, que suporten la volta de canó de la nau central i les voltes de quart de cercle corresponents a les laterals. Als peus de les naus s'afegí un gran atri tripartit cobert amb voltes d'aresta. Al centre s'obre la porta d'accés a l'església, amb una arquivolta decorada que descansa en xapitells decorats. Per damunt d'aquesta i sobre el nivell de l'atri s'aixeca l'imponent cloquer d'espadanya de tres cossos. Exteriorment els absis són parcialment amagats per l'enorme edifici de la sagristia rematat per un cimbori. Només és visible el lateral nord i part del central, decorat amb arcuacions cegues que descansen sobre mènsules llises. Cobreixen les naus tres teulats, el central a dues aigües sobresurt per damunt dels laterals. Sota els ràfecs i tot al llard dels murs laterals hi ha un ampli fris amb arcuacions, parcialment encegades al costat de migdia. Entorn de l'església hi ha diferents construccions enrunades on existiren les diferents dependències monàstiques.

És particularment ressenyable el sarcòfag paral•lelepípede de pedra, tallat íntegrament en un únic bloc. Actualment descansa sobre dos peus, encaixats en la base i decorats amb figures zoomorfes, un lleó i un moltó ajaguts. Decoren la part frontal del sarcòfag tres cercles, un dels quals apareix tallat, amb complicades línies entrellaçades al seu interior, gravats amb un baix relleu molt poc marcat. El cobreix una tapa monolítica més llarga que el vas ja que fa uns 80cm.. En aquesta s'hi ha representat en relleu la figura jacent d'un bisbe o un abat a la que hi manca la part dels peus. El fet que alguns relleus apareguin fragmentats i que els dos peus de suport i la decoració en cercles no estiguin centrats fa pensar que el sarcòfag no ens ha arribat sencer. La diferència de mides entre el vas i la tapa, que fa 80 centímetres de llar i també és més ampla que el vas, faria pensar que s'hauria aprofitat d'un altre sarcòfag.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

1 comentari: