dimecres, 10 de febrer del 2021

SANTUARI DE SANTA FE D’ORGANYÀ, CONEGUT TAMBÉ COM SANTA FE DE MONT-ROI. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA.

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades, i atesa la situació de “ presó local  RENOVABLE/REVISABLE  “,  en que ens trobem a Catalunya, establíem una joint venture, ell aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.




Publicava una fotografia en la que apareix quasi invisible l’ermita de  Santa Fe,  i perfectament identificable   l’ermita de Sant Victor , la primera al terme d’Organyá , i la segona al de Figols i Alinyà, ambdues a la comarca de l’Urgell  sobirà.





L’ Antonio Moras Navarro , l’Antonio Moras Navarro, q.e.p.d, i llicenciat en història medieval, i notari gràfic de l’Urgell sobirà, del que ens agradarà tenir noticia del lloc i data de naixement i traspàs i de la seva peripècia vital a l’email castellardiari@gmail.com,   retratava l’ermita de Santa Fe l’any 1988.




Ho feia novament – ja en color – el Jordi Contijoch Boada


Patrimoni Gencat diu de Santa Fe; edifici religiós situat   dalt del rocam de la serra d’aquest  om, sobre la vila d'Organyà, l'ermita apareix esmentada l'any 1075 en què Guitard Isarn donà a la seva muller Gebelina diverses propietats a la vall de Cabó, el límit de les quals, per ponent, era "Sancta Fide vel in roca Aguda sive in ipso grad de Fenestras".

 

En l'acta de consagració de l'església de Santa Maria d'Organyà, del 1090, entre els béns confirmats consta l'ermita de Santa Fe.


L'ermita fou reformada vers l'any 1880, amb l'allargament de la seva nau, i ocasionalment hi ha culte.


I la descriu com  edifici d'una nau rectangular, força allargada per llevant (probablement per una reforma de 1880), coberta amb volta de canó. A migdia hi ha una porta de mig punt feta amb petites dovelles. En aquest mateix mur té les restes d'una construcció adossada de grans dimensions.

 

L'aparell dels murs és de pedra, fet a base de carreus de mides diverses i disposats irregularment.

 

La teulada és a doble vessant i conserva, en un dels extrems, un petit campanar d'espadanya d'un sol ull.


de l’església de Sant Víctor de Fígols, al terme de Fígols i Alinyà, a la comarca de l’Urgell  sobirà, n’havíem publicat :

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2020/11/esglesia-de-sant-victor-de-figols.htm


I la “ parella romànica” ens oferia també la crònica de la seva visita :

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/04/sant-victor-de-figols-dorganya-figols-i.html


https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0620301.xml


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

 


  Que  Santa Fe  i    Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.


«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada