dijous, 4 de febrer del 2021

SABEU QUINA ADVOCACIÓ ES VENERAVA A L’ORATORI DE CAN FEIXES?. SANTA PAU. LA GARROTXA. GIRONA

 

Llegia que Can Feixes és un mas de Santa Pau ,  situat al veïnat de Pujolars, a la comarca de   Garrotxa), per l'estructura podria haver estat construïda al segle XVIII,  molt possiblement a partir d'una estructura anterior, atès que un descendent hi ha documentat naixements d'avantpassats seus al segle XVI.


La masia, avui totalment rehabilitada i amb usos de casa rural. És unedifici de planta baixa i dos pisos.


Va ser bastida amb carreus molt ben escairats als angles i finestres.


És de planta rectangular i conserva, adossada a la casa, una gran pallissa sostinguda per dos contraforts.


 L'era de la casa conserva els cairons originals.


A la llinda s'hi pot llegir ME FECIT FRANCISCA FEIXAS CUM FILIOS VOBAR THOLOMEO ANNO 1838.


 Hi ha un símbol encerclat al mig.


A la finestra hi diu "MIJESE / IHS 1626".


Ramon Grabolosa i Puigredon (Olot, la Garrotxa, 28 de juny del 1921 — Santa Pau, la Garrotxa, 1 d'octubre del 1977) explicava que  l'any 1971 l'oratori  de Can Feixes encara estava en perfecte condicions i s'hi guardava una talla del sant Crist del segle XVI.


L’Olga Sacrest Roca el retratava l’any 1984 en un lamentable estat d’incúria i abandó.




http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=10870

L'oratori  que tenia una decoració marcadament neoclàssica,  estava situat al costat de la porta principal, amb entrada per l'era de la casa. Avui serveix de magatzem.


La volta estava decorada amb nervis de guix i pintada de color blau i estrelles daurades.




La cornisa de la nau era feta amb tríglifs i mètopes.


L'altar estava decorat amb un gran frontó sostingut per mitges columnes de guix amb estries i coronades per capitells corintis.


S'hi guardava una bonica talla d'un Sant Crist dels segles XV o XVI que sembla que va ser traslladada a Santa Pau, ens agradarà rebre fotografiés d’aquesta imatge a l’email coneixercatalunya@gmail.com


 Mn. Joan Pagès i Pons ( Olot, 17.09.1921 +12.01.2002)

https://issuu.com/telecentre/docs/preses104_/22

No incloïa dissortadament Santa Pau en el seu magnífic treball ; LES CAPELLES D'OLOT I ELS ORATORIS PARTICULARS QUALQUES NOTES INEDITES


Ho demanava al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya( Arxiu Gavín) i em deien quasi a volta d’email ; Capella de la Marededéu del Carme de les Feixes de Sant Martí, Santa Pau, la Garrotxa.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

 


 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  afegim la intercessió de la Marededéu del Carme,  davant la Altíssim  ,  i confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada