dissabte, 27 de febrer del 2021

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE MARTORELL. ADVOCADA A L’ASSUMPCIÓ DE LA MAREDEDÉU. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

 

Retratava l’església parroquial de Martorell, advocada a l’Assumpció de la Marededéu,  podem parlar de la "nouvelle église" .

 


Al Mapa de Patrimoni  s’explica que l’església parroquial, citada habitualment com  de Santa Maria, i on es venera l’Assumpció de la Mare de Déu,  apareix documentada al segle XI, en el foli 89 del Cartulari de Sant Cugat del Vallés on s'esmenta una antiga església prope forum martorelium. Cronologia que es veu reforçada per dos enterraments localitzats en l' excavació arqueològica que es van fer a la plaça de l'església l'any 1986.

https://patrimonicultural.diba.cat/element/jaciment-arqueologic-placa-de-lesglesia

 

Al segle XVI es va construir la nova església en un emplaçament proper de l'antiga; la nova església presentava una espaiosa nau central, absis poligonal, un campanar i una façana d'estil renaixentista feta d'una pedra groguenca que contrastava amb la pedra pròpia de la zona de color vermell amb què estava feta la resta de l'església; la porta d'entrada quedava emmarcada per un frontó triangular sustentat per dues columnes corínties; a l'interior del frontó: l'escut de Martorell i representacions de la verge i Sant Pere.

 

Al 1936, en els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República,  l'església va ser cremada i es perderen els retaules barrocs del segle XVIII realitzats per Agustí Pujol així com l'orgue obra de Francesc Espill.


 Fruit de l'incendi es va haver d'enderrocar part de l'església i només es conservaren els murs laterals que donaven a l'església i la façana principal.
https://www.yumpu.com/es/document/read/12237918/el-martiri-dels-temples-patrimoni-cultural-arquebisbat-de-barcelona


Al 1941 es van començar les obres de reconstrucció projectada per Josep Francesc Folguera Grassi (Barcelona, 23 de març de 1891 - Barcelona, 26 de juliol de 1960 )  i Josep Ros i Ros (Martorell, 1885 - Martorell, 19 de març de 1951)  .

 Fotografia del interior. Jordi Contijoch Boada


L'any 1992, coincidint amb els 400 anys de l'església es va tornar a aixecar un campanar i poc més tard es restituir la façana renaixentista que havia estat desmuntada en la reconstrucció dels anys 40 del segle XX. Ens  agradarà tenir noticia dels autors a l’email castellardiari@gmail.com


Us esperonem a compartir aquesta entrada amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

 


 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  i amb la intercessió de l’Assumpció de la Marededéu davant l’Altíssim,  confiem que podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

 

Cuideu-vos molt, l’especulació amb les vacunes feta per uns i altres, fa preveure que almenys a Catalunya, els terminis es podrien allargar més enllà del 2021.

 

Madrid – que no actualitza les dades de forma regular - reconeixia 22.214 víctimes:

 

 https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210223_cam_covid19.pdf

 

Catalunya, on en TOTES les funeràries hi ha almenys un periodista per deixar constància de la mortaldat que pateixen les  files “separatistes” , les víctimes des de l’inici de la pandèmia són 20.512 .

 

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/

 

El "laissez faire, laissez passer"  que s’ha practicat – i es practica  - al REINO DE ESPAÑA, ha comportat que percentualment sigui el lloc del món amb més víctimes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada