dimecres, 24 de febrer del 2021

CAN PALET. ULLASTRELL. VALLÈS OCCIDENTAL.

 

El mal estat del camins desprès de les recents pluges feia impossible apropar-me fins a Can Palet, al municipi d’Ullastrell, a la comarca del Vallès Occidental.




https://patrimonicultural.diba.cat/element/can-palet-can-palet-dels-masovers


A finals dels segle XVI, en concret l'any 1590, el mas apareix esmentat en un capbreu del Marquès de Castellbell, senyor del terme, on descriu les seves possessions dins la parròquia de Santa Maria d'Ullastrell.


Durant el segle XVIII, els propietaris de la masia recaptaven rendes a pagesos de Martorell, Castellbisbal, Terrassa, Gelida, Monistrol de Montserrat, Sant Cugat, Matadepera o Sentmenat, quedant clar el seu poder tant al Vallès com al Baix Llobregat.


 Des de principis de segle (1716) i fins l'any 1756, el prevere d'Abrera Felip Palet (descendent de la família) anà redactant un llibre de comptes amb les rendes i els deutes del mas.


A mitjans de segle, el propietari del mas era el seu nebot Miquel Palet (1741-1780).


Tot i que l'edifici principal està datat a mitjans del segle XVIII, la construcció és clarament anterior. Alhora, tot indica que la masia fou objecte d'una gran ampliació i reforma duta a terme entre finals del segle XIX i principis del XX, probablement per part dels seus propietaris, la família Alegre de Sagrera de Terrassa.


Era la casa d'estiueig de la família, formada per la unió de l'hereva de la nissaga d'industrials tèxtils Sagrera, Mercedes de Sagrera, i el fabricant de teixits Francesc Alegre i Roig. Per una entrevista realitzada a una antiga masovera de la masia sabem que a principis del segle XX, la casa comptava amb un celler de 68 bótes grans i un celleret que comptava amb una caldera on bullien el líquid per fer vi ranci. A dalt hi havien les premses.


Relacionat amb el món del vi, cal destacar que en aquesta època, entre les possessions que tenia la masia fora del terme municipal, destaca la masia de ca n'Ametller de Castellbisbal. La construcció comptava amb un gran celler destinat a l'elaboració del vi, que presentava un plafó de ceràmica de temàtica vinícola situat l'entrada. En aquest plafó, actualment conservat, s'indica la intervenció de l'arquitecte modernista Lluís Muncunill Parellada (Sant Vicenç de Fals, Bages, 25 de febrer de 1868 – Terrassa, 25 d'abril de 1931) i el nom de Mercedes de Sagrera, propietària de les dues masies.


https://relatsencatala.cat/relat/el-celler-modernista-francesc-alegre/1037817


Actualment, la casa pertany a la congregació religiosa Puresa de Maria, que la utilitza per fer colònies infantils i estades espirituals.

https://www.cesag.org/wp-content/uploads/2012/09/pmaria_cat.pdf



No sembla desassenyat suposar que la gran ampliació i reforma duta a terme entre finals del segle XIX i principis del XX fos obra de l’arquitecte Lluís Muncunill Parellada (Sant Vicenç de Fals, Bages, 25 de febrer de 1868 – Terrassa, 25 d'abril de 1931), oi?:


S’esmenta la casa a :

https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-barcelona/rutes-senderisme-ullastrell/ruta-dels-plataners-i-el-bolet/masia-de-can-palet


A finals dels segle XVI, en concret l'any 1590, el mas apareix esmentat en un capbreu del Marquès de Castellbell, senyor del terme, on descriu les seves possessions dins la parròquia de Santa Maria d'Ullastrell.


Durant el segle XVIII, els propietaris de la masia recaptaven rendes a pagesos de Martorell, Castellbisbal, Terrassa, Gelida, Monistrol de Montserrat, Sant Cugat, Matadepera o Sentmenat, quedant clar el seu poder tant al Vallès com al Baix Llobregat


Actualment, la casa pertany a la congregació religiosa Puresa de Maria, que la utilitza per fer colònies infantils i estades espirituals. Per això està prohibit accedir-hi.


El món és un mocador, i ara sabem que durant un breu període temps la casa havia acollit a la quitxalla que havia estat en una  colònia a Graus,  a la carretera de Benasque, a  la Torre Pentineta, al indret conegut com  Las Ventas de Santa Lucía,





http://carlosbravosuarez.blogspot.com/2008/02/las-colonias-infantiles-en-ribagorza.html


Les darreres actuacions anticatalanes dutes a terme des del nacionalsocialisme, està clar que son un miratge, com diria  el foraster, els aragonesos, son molt bona gent.


https://www.diariodelaltoaragon.es/NoticiasImprimir.aspx?Id=543703


https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20130909/desmemoria-historica-valles-2639249


Feta la feina, continuava i dissortadament en aquesta ocasió no trobava cap “àngel” que m’indiques la forma d’accedir al Castell  de Voltrera i les restes de la capella de Sant Pere, que havíem visitat l’any 2010:

 http://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/12/sant-pere-de-voltrera-baix-llobregat.html


La urbanització ha crescut en aquest 10 anys  de forma exponencial.


Sembla que hi ha un projecte per  recuperar el Castell “ prometre no fa pobre, oi?”. Fa pòtol

https://www.elllobregat.com/noticia/17190/abrera/paso-adelante-para-preservar-el-castillo-de-voltrera-en-abrera.html


Lluny de defallir, continuava fins a la part del Pont del Diable que pertany al Vallès Occidental, i un cop creuat el Llobregat començava la feina de retratar esgrafiats:

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/02/els-esgrafiats-de-martorell-un-tresor.html


Us esperonem a compartir aquesta entrada amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  i confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Cuideu-vos molt, l’especulació amb les vacunes feta per uns i altres, fa preveure que almenys a Catalunya, els terminis es podrien allargar més enllà del 2021.


Madrid – que no actualitza les dades de forma regular - reconeixia 22.214 víctimes:

 https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210223_cam_covid19.pdf


Catalunya, on en TOTES les funeràries hi ha almenys un periodista per deixar constància de la mortaldat que pateixen les  files “separatistes” , les víctimes des de l’inici de la pandèmia són 20.512 .

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/


El "laissez faire, laissez passer"  que s’ha practicat – i es practica  - al REINO DE ESPAÑA, ha comportat que percentualment sigui el lloc del món amb més víctimes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada