dijous, 18 de febrer del 2021

ANTIGUES ESCOLES i CASA DE LA VILA. VILAJUÏGA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA.

 

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar un enllaç amb dades sobre l’edifici que aixoplugava  les escoles i la Casa de la Vila de   Vilajuïga , al carrer de  de Sant Sebastià, 39, a la comarca de l’Empordà sobirà.


Patrimoni Gencat en diu ; edifici rectangular format per planta baixa i pis, amb la coberta a dues vessants de teula. Presenta un porxo davant la façana principal, utilitzada com a terrassa al pis. Una llarga filada d'arcs carpanells motllurats donen accés al porxo, des del petit pati davanter de la finca. Entremig de les obertures hi ha pilastres estriades amb capitells decorats amb motius vegetals i baranes d'obra, que delimiten el porxo. Al pis, la terrassa presenta una barana correguda d'obra, amb el passamà motllurat i alguns plafons decorats. Les finestres són grans i rectangulars, amb un emmarcament a la part superior a mode de guardapols. Hi ha uns petits medallons decorats, al damunt d'algunes finestres. Les de la planta baixa presenten una fina motllura a la part superior, amb els extrems decorats. Adossat al sud hi ha un altre cos de planta rectangular, alineat amb el carrer i sense pati davanter, usat com a local social i llar d'infants. Presenta la façana rectangular, amb un gran portal al centre i dues grans finestres a cada banda, totes bastides amb els mateixos arcs carpanells que els del porxo. Es repeteix al mig de les obertures, la mateixa decoració de les pilastres. La façana posterior presenta grans obertures d'arc deprimit convex. Les originals estan delimitades per una balustrada, mentre que altres han estat convertides en finestres rectangulars.





Fotografia de Jacob Casquete         Rodríguez. 2009. Vista frontal de la façana principal.

 

 


Fotografia de Pere López . 9 de juny de 2012. Antigues Escoles (Vilajuïga)

 

Cap dada de l’autor d’aquest edifici datat en els primers anys del segle XX,   esperem que a informacio@vilajuiga.cat  i /o  rripoll@vilajuiga.cat en tinguin dades, oi’?


Rebia un email de  la  Roser Ripoll Coll,  Regidora d'Educació, Cultura i Benestar Social, en el que em deia:

Bon dia,

Hem buscat la resposta a la seva petició i només hem trobat l'any de l'edificació. Va ser el 1908. De l'arquitecte no en tenim cap coneixement. Ho sento.

Desitjo que els pugui ser útil encara que només sigui en part..

Molt bona feina!, Endavant!


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  i confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Catalunya des de l’inici de la pandèmia declara  20.408 víctimes de la Covid.19

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/


La Comunidad Autònoma de Madrid – que no actualitza regularment les dades  declara 22.166  víctimes de la Covid.19

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210221_cam_covid19.pdf


Aquí i allà, les xifres son esfereïdores, i fins al moment present, ningú assumeix responsabilitats per aquest  "laissez faire, laissez passer" que comporta a nivell del REINO DE ESPAÑA una mortaldat estimada de quasi 175.000 persones.


Les previsions de l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) situen la caiguda de l’estaca l’any 2029, esperem  reduir aquest termini, i que puguem tornar en viure amb salut, amb llibertat i en democràcia.



Amén!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada