dissabte, 27 de febrer del 2021

CASA DE LA VILA. MARTORELL. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

 

Al cens de 1930 Martorell comptabilitzava 4972 ànimes, i fou en aquella dècada quan el Consistori es feia amb la propietat del immoble que aixoplugà avui la casa de la Vila ; Patrimoni Gencat explica que de  l'edifici del segle XVI solament es conserva el portal d'accés, els dos arcs escarsers del vestíbul de la segona planta, el d'entrada a la sala de sessions, el d'accés a l'àrea de despatxos i dependències de l'Alcaldia, a part d'altres elements estructurals.


Aquest immoble ha patit diferents modificacions al llarg del temps. Concretament a l'any 1916 el portal fou desplaçat cap a la dreta i es va suprimir una finestra.


A l'any 1937, quan l'Ajuntament va adquirir la casa, els dos balcons de la primera planta es van canviar per un sol balcó corregut. També es van incorporar alguns elements escultòrics -un escut, quatre gàrgoles (que posteriorment es van retirar)- procedents de l'església parroquial que havia estat destruïda.

 

Ferran Serra Sala (Barcelona, 1905 - 1988) , Ferdinandus Serra, fou l'autor dels esgrafiats de la façana. Els quals representen els rius Anoia, com una nimfa, i Llobregat, com un faune, la fertilitat de la terra simbolitzada per la deessa Pomona, etc; així com l'escut de Martorell que conté una mà i un martell. També fa al·lusió a la muntanya de Montserrat i al pont del Diable.






Havia estat la casa senyorial dels Rosanes, sub-feudataris de Martorell; després va passar a mans dels Castellvell, dels Foix, dels Requesens i al segle XVII i XVIII va pertànyer als Marquesos de Vélez, pel que antigament es coneixia com Casa del Marqués.


L'any 1916 el notari martorellenc Josep Roig Buxeres, propietari llavors de l'immoble va fer desplaçar el portal de la façana i la finestra de la façana principal i va fer suprimir l'antiga escala gòtica per una barana modernista – ens agradarà tenir noticia de l’autor  a l’email castellardiari@gmail.com - , durant aquest període la casa era coneguda com a Cal Notari.


L’any  1936 el notari va vendre l'edifici a l'Ajuntament de Martorell, presidit aleshores per Miquel Cañameres i Salvany, i es destinà com a casa de la vila. Al 1937 es va restaurar la façana de l'edifici i es decorà amb esgrafiats de Ferran Serra Sala (Barcelona, 1905 - 1988) , Ferdinandus Serra.


Es tancava l’exercici 2020, amb 28.772 habitants de dret, coincidir amb un martorellenc/a de pares nascuts també a Martorell és quasi tant difícil com trobar algun polític honest.  


https://turisme.martorell.cat/itineraris-culturals/itinerari-dels-esgrafiats/

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=119

https://estimadaterra.wordpress.com/2020/01/29/els-esgrafiats-dels-edificis-de-martorell/

https://www.rondaller.cat/2017/11/08/esgrafiats-de-martorell/


Martorell  ha de fer, és just i necessari, és el seu deure i la seva obligació,  un escrupolós inventari de les seves façanes esgrafiades, i explicar-lo urbi et orbe, asfixiat per les infraestructures, tren, autovies, autopistes, carreteres,...,   el nucli no té millors  atractius, oi?

  

Amb tots els respectes ja tarden a posar-s’hi.




Teniu dades de la casa del costat?.




Els esgrafiats son del  JAUME AMAT I BARGUÉS


Cuideu-vos molt, l’especulació amb les vacunes feta per uns i altres, fa preveure que almenys a Catalunya, els terminis es podrien allargar més enllà del 2021.


Madrid – que no actualitza les dades de forma regular - reconeixia 22.412 víctimes:

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210226_cam_covid19.pdf


Catalunya, on en TOTES les funeràries hi ha almenys un periodista per deixar constància de la mortaldat que pateixen les  files “separatistes” , les víctimes des de l’inici de la pandèmia són 20.609 .

 

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/

 

El "laissez faire, laissez passer"  que s’ha practicat – i es practica  - al REINO DE ESPAÑA, ha comportat que percentualment sigui el lloc del món amb més víctimes.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada