diumenge, 21 de febrer del 2021

ESGLÉSIA ADVOCADA A L’ARCANGEL SANT MIQUEL AL VEINAT HOMÒNIM DEL TERME DE LES PRESES. LA GARROTXA. GIRONA.

 

La Maria Lluïsa Ramos i Martínez  escrivia de l’església advocada a l’Arcàngel Sant Miquel al veïnat homònim al terme de les Preses , a la comarca de la Garrotxa que retratava el Joan Arespa Font.

 


L’església de Sant Miquel del Corb es troba dins el veïnat d’idèntic nom, en els vessants septentrionals de la serra del Corb.


Una de les primeres referències instrumentals del lloc apareix l’any 957, en què Ricarda i el seu espòs Sal·la feren donació al monestir de Sant Benet de Bages de l’alou de les Preses, i juntament amb ell, de “…ipsos villares quem vocant Corbos…” Deixant de banda aquesta notícia sobre l’indret, malauradament manquen en l’actualitat dades històriques documentals que permetin de resseguir el passat d’aquest temple, el qual sembla que havia estat antigament la primitiva parròquia del terme.


Només una notícia corresponent al segle XVII informa que mossèn Antic Colomer, del mas Colomer, situat vora l’església, hi fundà un benefici quan ocupava el càrrec de rector de la població del Torn, del municipi de Sant Ferriol.


És molt probable que l’església de Sant Miquel del Corb sigui un edifici d’origen pre-romànic, en l’actualitat però,  després de les múltiples reformes que ha sofert a través dels temps, es fa difícil d’afirmar-ho amb seguretat.


El temple consta en la seva estructura bàsica d’una sola nau amb un absis rectangular; les principals modificacions que s’hi efectuaren pertanyen al segle XVIII, època en què fou sobrealçat l’edifici.


 La porta d’accés, a la façana de ponent, és adovellada i protegida sota un ampli porxo.


 El campanar, antigament d’espadanya, és ara un cloquer de torre amb el teulat a quatre vessants que s’adossa a la banda de ponent de la construcció; s’hi accedeix per una escala exterior, de pedra, afegida al mur septentrional.


A l’extrem de migjorn del temple hi ha adossada la sagristia, amb un carreu que porta una inscripció i la data de 1806.


L’interior de l’església és totalment enguixat, motiu pel qual és dificultós d’esbrinar si amaga res de remarcable.


 Depèn avui dia de la parròquia de Sant Pere de les Preses.


Patrimoni Gencat  fa una síntesis d’aquesta informació, i curiosament no acompanya cap fotografia d’aquest edifici religiós tant conegut i accessible, misteriós, oi?


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19, confiem que amb la intercessió de l’Arcàngel Sant Miquel “ Princep dels Esperits Celestials" , davant l’Altíssim  , podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

 

Catalunya des de l’inici de la pandèmia declara  20.371 víctimes de la Covid.19

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/

 

La Comunidad Autònoma de Madrid – que no actualitza regularment les dades  declara 22.055 víctimes de la Covid.19

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210219_cam_covid19.pdf

 

Aquí i allà, les xifres son esfereïdores, i fins al moment present, ningú assumeix responsabilitats per aquest  "laissez faire, laissez passer" que comporta a nivell del REINO DE ESPAÑA una mortaldat estimada de quasi 175.000 persones.

 

Les previsions de l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) situen la caiguda de l’estaca l’any 2029, esperem  reduir aquest termini, i que puguem tornar en viure amb salut, amb llibertat i en democràcia.

 

Amén!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada