divendres, 19 de febrer del 2021

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA DE POLS. ORDÍS. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA

 

El Joan Dalmau Juscafresa està “ presoner”  a la comarca de l’Empordà jussà, i l’Antonio Mora Vergés, a la comarca del Vallès Oriental, aquesta situació s’està allargant, i per continuar l’un i l’altre fent feina en l’àmbit del Patrimoni Històric de Catalunya,  centren la seva recerca als arxius, en aquesta ocasió, el Joan Dalmau Juscafresa, m’enviava dades de l’església  de Santa Maria de Pols, al terme d’Ordís, a la comarca de l’Emporda sobirà


Quan al topònim,  al Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya, diuen ; en la documentació antiga Ordeis (segle XI), probablement relacionat amb ordi, que s’hi conrea.


PatrimoniGencat la descriu com;  església d'una nau amb absis semicircular.




La volta de la nau és apuntada i seguida ; la mateixa forma té l'arc triomfal. La coberta del presbiteri té forma ametllada.

        

 


Jacob Casquete Rodriguez en retratava el interior l’any 2009    


Al frontis hi ha una portalada dovellada, d'arc de mig punt, un òcul i campanar de cadireta d'una sola arcada amb carreus molt diferenciats.


 A la façana de tramuntana hi ha dos contraforts, fets amb carreus grossos i escairats.


A migdia hi ha un altre contrafort i també veiem el cos de la sagristia que sobresurt.


L'absis té una petita finestra i cornisa encorbada.




 Fotografia. Albert Martínez. 2009

L'aparell és molt diferenciat a les diferents parts de l'edifici: al frontis s'hi aprecia carreuada de pedra calcària, així com en el campanar; però a la resta hi ha còdols i terrissa amb argamassa.


L’  Antoni Pladevall i Font , el Joan Badia i Homs , la  M. Lluïsa Cases i Loscos  i el  Jordi Vigué i Viñas , explicaven que aquesta ermita era, al principi, una església amb comunitat de monges serventes o donades, que més tard passà a dependre del monestir cistercenc femení de Sant Feliu de Cadins. Aquest convent ja existia al segle XIII.


L’any 1421, en una visita pastoral, el comissari del bisbe Andreu Bertran feia consignar que l’església es trobava en estat de completa ruïna i que necessitava una reparació.


L’any 1529, en una nova visita, hom féu consignar que l’edifici havia estat construït de nou i que el seu altar era consagrat.


 Aquest edifici construït al segle XVI és el que ha perdurat fins als nostres dies.


https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0808701bu.xml


Enfan esment al Catàleg general, de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectesde Catalunya.


Mn. Josep Maria Viñolas Esteva ( Salitja , La Selva, Girona. 10-03-1966) em publicava els Goigs de la Marededéu de Pols. .


https://algunsgoigs.blogspot.com/2011/11/goigs-la-mare-de-deu-de-pols-ordis-alt.html


Us esperonem a compartir aquesta entrada  mb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

 


 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  i  amb la intercessió de  la Marededéu de Pols, davant l’Altissim; confiem que podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Catalunya des de l’inici de la pandèmia declara  20.371 víctimes de la Covid.19

 https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/


La Comunidad Autònoma de Madrid – que no actualitza regularment les dades  declara 22.055 víctimes de la Covid.19

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210218_cam_covid19.pdf


Aquí i allà, les xifres son esfereïdores, i fins al moment present, ningú assumeix responsabilitats per aquest  "laissez faire, laissez passer" que comporta a nivell del REINO DE ESPAÑA una mortaldat estimada de quasi 175.000 persones.


Les previsions de l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) situen la caiguda de l’estaca l’any 2029, esperem que la  Marededéu de Pols intercedeixi davant l’Altíssim per reduir aquest termini, i que puguem tornar en viure amb salut, amb llibertat i en democràcia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada