diumenge, 7 de febrer del 2021

PONT DE LA TOSCA. ARSÈGUEL. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA

 

En la visita que fèiem a Arsèguel, a la comarca de l’Urgell sobirà,  el Joan Vives Castelli l’Antonio Mora Vergés, ens perdíem entre altres indrets interessants el pont de la Tosca es troba a uns tres-cents metres al sud del poble  i travessa el riu del mateix nom. Forma part del camí, encara transitable a peu, que porta al serrat de Sant Pere, dins del municipi d'Arsèguel, i comunica també amb poblacions com Alàs o Vilanova de Banat. S'hi accedeix per un corriol que comença a l'extrem sud d'Arsèguel a l'anomenada Font Vella.

 

El pont de la Tosca és d'un sol ull en d'arc de mig punt rebaixat recolzat sobre dos penyals i suspès a una alçada de tres metres sobre el riu. El parament és a base de carreuons toscament desbastats i units amb morter de calç, i dos passamans, concretament de dos pams d'alçada a banda i banda del pas.

En un d'ells hi ha la data 1929 que segurament correspon a algun arranjament del pont.





Fotografia de Jordiavus


El nom del pont ve de l'abundància d'aquest tipus de pedra la  pumicita, anomenada popularment pedra tosca , una roca d'origen volcànic en aquest indret.


En aquest mateix lloc trobem  el topònim del Molinot, segurament el pont donava servei al transport dels sacs de gra i de farina.


Hi ha d'altres llocs propers al molí d'Arsèguel on trobem un pont vinculat amb un molí fariner: Estamariu i Sant Julià de Garrics a La Vansa i Fórnols.


De l’antiguitat del pont, ni hi ha dades fefaents,  possiblement s’aixecava a l’edat mitjana.


La Paremiologia catalana comparada digital recollia una frase “La Seu és la ciutat de les cinc efes: fam, fum, fred, fàstic i fanatisme”, intueixo que avui sortosament la capital de l’Urgell sobirà, no respon a cap d’aquests trets.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada