dimarts, 2 de febrer del 2021

RUNES DE L’ESGLÉSIA DE SANTA ÀGUEDA/ ÀGATA DE BELLPUIG. TORTELLÀ. LA GARROTXA. GIRONA

 

L’ Olga Sacrest i Roca   retratava a la dècada dels 80 del segle XX bona part del Patrimoni Històric de la Garrotxa.


Ho feia també de la capella dedicada a Santa Àgueda/Àgata , que  formava part del castell de Bellpuig, actualment completament enderrocat.




Patrimoni Gencat explica que la capella un edifici plenament funcional, en el qual s'hi podia dir missa i administrar sagrament, ja que havia estat consagrada en data desconeguda.


De l'estructura de la capella queda poca cosa en bon estat, gran part de l'edificació s'ha anat enderrocant amb el pas del temps, grosso modo però, estava composta d'una sola nau amb absis semicircular i no conserva la seva teulada. La porta d'ingrés està situada a la façana de ponent: és adovellada i consta d'un petit ull de bou al damunt. El conjunt està coronat per un campanar d'espadanya d'un sol ull.


L’església dedicada a Santa Àgueda sembla d'origen romànic i formava part de les dependències del Castell de Bellpuig (Força de Bellpuig).


Les dades documentals més antigues d'aquell llinatge es remunten a l'any 1272, data en que apareix esmentat Berenguer de Bellpuig. El mes d'octubre de 1262, Bernat de Bellpuig presta homenatge per diverses possessions que tenia en feu a Ramon d'Empúries, senyor del castell de Sales. Els terratrèmols que van tenir lloc el 2 de Febrer de 1428 varen enderrocar el castell que regia Roger Alemany i de Bellpuig, morint la seva mare, Blanca, i dos dels seus fills; possiblement fou en aquest moment quan es va abandonar l'antiga fortalesa i es va bastir a prop d'ella una altra.


Jordi Fernández-Cuadrench. (Barcelona, 26 de març de 1966), contradiu aquesta informació  ; les dades que tenim de la capella del castell de Bellpuig, dedicada a la Mare de Déu, són gairebé nul·les.


D’altra banda, ben poca cosa sabem del castell de Bellpuig, que, malgrat el seu nom, era realment un palau fortificat o fortia, que pertanyia als Bellpuig, llinatge feudatari dels barons de Sales.


El posseïdor més antic del castell de Bellpuig del qual tenim notícia fou Berenguer de Bellpuig, documentat L’any 1252.


 El terratrèmol de l’any 1428, que tant afectà les terres de la Garrotxa, destruí el palau fortificat de Bellpuig, i la seva capella, els quals foren reconstruïts posteriorment, ja que el rei Joan II de Catalunya-Aragó ordenà L’any 1469, en plena guerra civil que l’enfrontà amb la generalitat de Catalunya, que fossin destruïts diferents castells que no reunien les condicions suficients de defensa, abans que caiguessin en mans dels seus enemics. Una d’aquestes construccions era la fortia de Bellpuig.


 D’aquesta manera, al final del segle XV, la capella de Santa Maria del castell de Bellpuig desaparegué en ésser enderrocada juntament amb la fortificació que l’havia originada.


En l'actualitat, a l'espai on es trobava el castell hi ha una casa de pagès que rep el nom de Bellpuig.


https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0405001x.xml


https://www.catalunyamedieval.es/esglesia-antiga-de-bellpuig-tortella-garrotxa/


http://ermitesaltagarrotxa.blogspot.com/2014/01/54-santa-maria-de-bellpuig-de-tortella.html


Que posi llum en aquesta controvèrsia  Santa Águeda o Àgata, quina festivat té lloc el dia 5 de febrer,  recordem que  és invocada per prevenir els danys de foc, llamps i volcans, també es recorre a ella amb els mals dels pits, parts difícils i problemes amb la lactància.  Se la considera protectora de les dones. És la patrona de les infermeres.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada