dijous, 22 de febrer del 2024

PODRIA SER CAN SABAU LA MASIA QUE RETRATAVA J. DOLCET COM CAN GOMIS ?. SANTA PERPÈTUA DE MOGODA.

 https://patrimonicultural.diba.cat/element/can-sabau

Llegia de Can Sabau, segle XX. 1922. La propietat de Can Sabau constava aproximadament d'unes 34,44 ha.

L'edifici principal fou reformat, ampliat amb unes golfes que donaven la forma de planta basilical i els finestrals gotitzants (aprofitats d'estructures anteriors) es van moure fins a posar-los al tercer pis.

La façana es passà a la cara nord, on a principis dels anys trenta s'havia construït la carretera de Sabadell a Mollet.

El comte de Caldes de Montbui , Manuel Sanllehy i Girona,  destinà can Sabau a masoveria principal del seu patrimoni vallesà, i punt de segona residència on passava alguns estius.



Fotografia de Feliu Añaños Masllovet  

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/28006

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/50972

Fotografies de J. Dolcet: 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/2720/rec/4

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/2743/rec/5

El “ menystingut “ J. Dolcet, va ser un dels grans col·laboradors del Fons Estudi de la Masia Catalana,  intuïm que justament això era la causa del tractament vexatori i indigne ha que ha estat, i està sotmès. Ens agradarà tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com  del nom popi, cognom matern, lloc i data de naixement i traspàs, i la peripècia vital de J. Dolcet ,  és indignant que el sistema proporcioni dades de persones quina millor aportació a la història de la humanitat, és assassinar palestins enverinar opositors polítics,   escampar odi contra una llengua, una cultura, un col·lectiu, ...

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Dolcet%2C%20J./field/creato/mode/exact/conn/and

Malgrat  la certesa que  el creixement demogràfic de Santa Perpètua de Mogoda es produeix a les acaballes de la dictadura franquista, i que  aquest fet- d’indubtable importància –  com  la “ qualitat “ dels nouvinguts expliquen en bona mesura  la conservació de bona part del Patrimoni Històric en aquesta comarca, en comparació a les comarques del Barcelonès, Llobregat jussà,, ,…, constatem que  la “ vinculació  amb la història del indret on van a viure, és dissortadament  mínima en una majoria de casos.

  Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada