divendres, 9 de febrer del 2024

IN MEMORIAM. FONT D’ADAM I EVA. LA CERDANYOLA DEL VALLÈS ANTERIOR A L’ASBESTOSI

 

El Josep Salvany Blanch  retratava l’any 1921, Font d' Adan i Eva a Cerdanyola del Vallès, que es trobava dins els terrenys de la finca Cordelles, bona part de la qual seria adquirida  per al firma Uralita.



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/6642/rec/7

Al voltant de 1969 Uralita davant la possibilitat que es municipalitzaran les seves instal·lacions esportives, va optar per cobrir-ho tot amb deixalles de la seva pròpia fabricació, amb el que tot es va abandonar inclosa la font al prohibir-se beure aigua adduint la seva insalubritat. l'aigua podia  contenir asbest  procedent de canonades que contenien asbest.

https://www.salillas.net/segleXX3/

En aquella època pocs  pensaven en l' asbestosi , una malaltia pulmonar causada per la inhalació de fibres d'asbest (també conegut com a amiant). Alguns fins la negaven de forma vehement. 

Avui alguns parlen del canvi climàtic i els seus efectes, dissortadament però, com succeïa en aquells, no es prenen mesures.  L’espècie , mal dita “ sapiens, sapiens “  és  l’única en el món  animal que  se  suïcida

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada