dilluns, 10 de gener del 2022

IN MEMORIAM. ESGLÉSIA DE REGUARD, ADVOCADA A SANT FELIU, TRANFORMADA AVUI EN VIVENDA. SENTERADA.

 

El Raúl Pastó Ceballos retratava l’edifici que havia donat aixopluc a l’església parroquial de Reguard, al terme de Senterada, a la comarca del Pallars jussà, advocada a Sant Feliu.
Avui, és un domicili particular.


La dada, “Mutatis mutandis” la confirma el fet que no apareix a :

https://www.senterada.cat/el-municipi/historia-i-patrimoni-2/esglesies-i-ermites


https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_del_Pallars_Juss%C3%A0#Senterada


Reproduíem a ;

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2019/05/sant-feliu-de-reguard-senterada-pallars.html


La Maria Barbal i Farré (Tremp, 17 de setembre de 1949), en el seu llibre "Camins de quietud. Un recorregut literari per pobles abandonats del Pirineu". Barcelona: Edicions 62, p. 64-66, ens diu ; la porta, que havia d’estar tancada segons el nostre informador, resta oberta. Hi ha un cordill a terra a tocar del llindar.

 

En entrar a l’espai reduït, que resumeix una petita nau, em criden l’atenció els brots que han nascut a terra. L’altar té quatre columnetes i un sant de guix. Es troba cobert amb estovalles apedaçades de fil bast, que sostenen l’adorn de flors artificials i un faristol rudimentari, de fusta.

 

La part conservada de l’interior està pintada amb l’antic blauet. Hi ha sagristia darrere de l’altar. És minúscula, però encara posseeix un alçador de fusta amb dos graons i dues cadiretes de boga. […]

 

A fora de l’església, una porta dóna a un recinte envaït per l’herba; impossible de passar-hi. Devia tractar-se del cementiri. Unes flors de plàstic oblidades així semblen indicar-ho. […]


No trobava cap referencia a la venda de l’edifici, ens agradarà tenir-ne noticia a  l’email castellardiari@gmail.com


Si  en teniu ocasió visiteu  Reguard , Senterada,  la comarca del Pallars jussà , i la " Terra Ferma ", i si sou catalans – i us estimeu la vidaeviteu viatjar aPalència, almenys fins que tanquin a la presó al Pablo Casado Blanco (Palència,1 de febrer de1981)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada