dimecres, 7 de febrer del 2024

IN MEMORIAM. ESGLÉSIA DE REGUARD, ADVOCADA A SANT FELIU. SENTERADA. PALLARS JUSSÀ

 

El Raúl Pastó Ceballos retratava l’edifici que havia donat aixopluc a l’església parroquial de Reguard, al terme de Senterada, a la comarca del Pallars jussà, advocada a Sant Feliu.







L'Antonio Rodríguez Nogales, que viu a Reguard, em confirma que l'edifici continua mantenint el seu caràcter religiós.  

L'església de Reguard, advocada a Sant Feliu,  no apareix a :


https://www.senterada.cat/el-municipi/historia-i-patrimoni-2/esglesies-i-ermites


https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_del_Pallars_Juss%C3%A0#Senterada


Reproduíem a ;

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2019/05/sant-feliu-de-reguard-senterada-pallars.html


La Maria Barbal i Farré (Tremp, 17 de setembre de 1949), en el seu llibre "Camins de quietud. Un recorregut literari per pobles abandonats del Pirineu". Barcelona: Edicions 62, p. 64-66, ens diu ; la porta, que havia d’estar tancada segons el nostre informador, resta oberta. Hi ha un cordill a terra a tocar del llindar.

 

En entrar a l’espai reduït, que resumeix una petita nau, em criden l’atenció els brots que han nascut a terra. L’altar té quatre columnetes i un sant de guix. Es troba cobert amb estovalles apedaçades de fil bast, que sostenen l’adorn de flors artificials i un faristol rudimentari, de fusta.

 

La part conservada de l’interior està pintada amb l’antic blauet. Hi ha sagristia darrere de l’altar. És minúscula, però encara posseeix un alçador de fusta amb dos graons i dues cadiretes de boga. […]

 

A fora de l’església, una porta dóna a un recinte envaït per l’herba; impossible de passar-hi. Devia tractar-se del cementiri. Unes flors de plàstic oblidades així semblen indicar-ho. […]


No trobava cap referencia a la venda de l’edifici, ens agradarà tenir-ne noticia a  l’email castellardiari@gmail.com


Quan al topònim  Reguard :

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=34522


Si  en teniu ocasió visiteu  Reguard , Senterada,  la comarca del Pallars jussà , i la " Terra Ferma ".


 Que Sant   Feliu i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.


«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»


Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada