Josep de Cabanyes – sense cognom matern, ni lloc i data de naixement i
traspàs,.., ens agradarà rebre aquestes dades a l’email
castellardiari@gmail.com, Vista general de Can Calopa amb torre emmerletada,
Argentona, Maresme
https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/7998/rec/140
Existeix encara, edifici a quatre
vents de planta baixa i dues plantes pis, distribuïda en planta per tres cossos
perpendiculars a façana i dos cossos afegits al darrera, paral·lels a façana,
que constitueixen el celler. Destacables els dos arcs i la pilastra que separen
els dos cossos de celler; així com diversos elements decoratius característics
del segle XVII. Es poden observar els carreus de pedra a les façanes , així com
brancals i llindes de les obertures. Part de l'interior està decorat per Josep
Puig i Cadafalch (Mataró, 17 d'octubre de 1867 - Barcelona, 23 de desembre de
1956)
https://patrimonicultural.diba.cat/element/can-calopa-mas-batlle
Es fa esment - impròpiament - d'un escut d'armes , que no es retrata , i del que en trobava imatge a :
https://www.rondaller.cat/2021/08/04/12-indrets-dargentona/
La llinda de l’entrada conserva la data i l’escut del primer propietari, format per un gos amb un pa (ca lo pa). És el que es coneix com a arma parlant, ja que no pretén indicar el significat del cognom sinó el so de les paraules que el formen.
L'explicació de la pàgina https://www.heraldicafamiliar.com/calopa/ la corrobora https://www.heraldaria.com/armorial.php , això té la seva explicació. els Calopa d'Argentona es confegien un element identificatiu de la casa, que no un escut d'armes
El Fons Estudi de la Masia Catalana, a conseqüència de l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, no podia, no ja concloure, sinó senzillament consolidar els fonaments de la seva ambiciosa proposta, i ens deixava una tasca MOLT incomplerta.
El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).
El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social. Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.
Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals, per evitar que la continuïtat del projecte. El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana, que l’acció del sionisme sobre Palestina.
L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.
Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?. Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem fent esment de l’autor de les fotografies.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada