dimarts, 6 de febrer del 2024

CAN RIBES DE LES HEURES. MOLINS DE REI. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

 

Sixt Illescas Mirosa (Barcelona, 16 de juny de 1903-21 de desembre de 1986), retratava “Vista general de Can Ribes”, al terme de Molins de Rei, al Llobregat jussà.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/3959/rec/4

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/4047/rec/2

https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/sixt-illescas-i-mirosa

També la retrataria J. Dolcet, el gran “oblidat “ del Fons Estudi de la Masia Catalana, esperem tenir noticia del nom propi, del cognom matern, del lloc i data de naixement i traspàs, i àdhuc de la seva peripècia viral a l'email castellardiari@gmail.com 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/4313/rec/1

Masia situada en el camí antic de Santa Creu d’Olorda a Molins de Rei.

 Datada per primer cop el 1329.

La família Riba que donà el nom a la masia, va viure des de començaments del segle XIV. Al segle XVII, en casar-se la pubilla, la masia canvia de nom i passa a anomenar-se d’en Ribes de les Heures.

És un edifici de dues plantes amb un rellotge de sol a la façana i un banc de pedra.

Hi ha un gran pati d’accés on a la dreta s’alça una altra construcció que fou la masoveria i, actualment, és la vivenda dels nous propietaris.

 Ha sofert una recent restauració, conservant l’estil original.

El franquisme feia una excel·lent tasca destructiva, quines conseqüències  bàsicament pel pas del temps i la mala política del 'laissez-faire, laissez-passer'  dels “ demòcrates successors de la dictadura , costaran molt de revertir.

El Fons Estudi de la Masia Catalana,  a conseqüència de l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, no podia, no ja concloure, sinó senzillament consolidar els fonaments de la seva ambiciosa proposta, i ens deixava una tasca MOLT incomplerta. 

 https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada